Ergenlik, insan hayatında çocukluk ile yetişkinlik dönemi arasındaki geçiş dönemi. Genellikle fırtınalarla dolu, bu çağda insan deli dolu… Halk arasında ‘delikanlılık çağı’ olarak adlandırılır. Ergen kişi bu çağda hızlı büyüme ve değişme, tutarsızlıklar, kimliğini oturtma çalkantıları, aileden bağımsızlaşma çabaları ile haşır neşirken ebeveynleri telaşlandırır. Eyvah çocuğum ergenlik çağında sendromu yaşanır.
Durun! Telaşlanmayın. Aslında bu çağı ana-baba kendisi için daha önce yaşadı. Tamam, geride kaldı, şartlar aynı değil, devir değişti, ama bu yoldan kendiniz için siz de geçtiniz. Bu birincisi. İkincisi de bu dönemde neler oluyor bir bakmak, bilgileri tazelemek gerekir.
Bu çağda çok şey öyle hızla değişir ki bu hızda gelişmenin getirdiği bazı sorunları serinkanlı, hoşgörülü karşılamak ve öyle yaklaşmak daha fayda getirir. Empati kurmak, zor da olsa, ergenin bakış açısından ‘bakmaya çalışmak’ çocuğumuza destek olmak açısında gereklidir.
Ergenlik çağı bir büyüme ve gelişme dönemidir. İnsan hayatındaki en hızlı büyüme yaşanan iki dönemden birisi, bebeklikten sonraki ikinci hızlı büyüme ve değişme dönemidir. Vücut hızlı hızlı çocukluk bedeninden sıyrılıp yetişkin özeliklerine bürünmeye başlar. Fiziksel büyüme çok hızlı. Çocuklar yetişkinliğe doludizgin geçişte. Ergen hızla büyüyen bedene uyum sağlarken sakarlaşır, ayna karşında değişen bedenini, yüzünü inceler. Gün ayna karşısında geçirilir; kıyafetler seçilir, denenir, saçlar şekilden şekle girerken vesaire, yeni imajlar aranıp durulur. Karşı cinse de ilgi başlar.
Kadın ya da erkek kimlikleri, bedensel cinsiyet özellikleri şekillendikçe uyum sağlanması gereken yeni bir alan olarak çocuğunuzun karşısındadır. Ona doğru bilgilerin verilmesi, doğru kaynakların gösterilmesi gerekir. Cinsiyet gelişimi ile ilgili konuları konuşmak tabu, cinsiyeti ile ilgili bilgilendirme yapmak sizin için zorlandığınız bir durumsa… Ergen sağdan soldan öğreneceği bilgilerle baş başa bırakılmamalıdır. Sağlıklı bilgiler veren kaynaklara yönlendirilmeli. Cinsiyete göre, kız çocuğun anne, erkek çocuğun baba ile kuracağı doğru iletişim bile ergenin işini kolaylaştıracaktır. Yoğun iş hayatı vs. anne ya da babanın bu iletişime ayıracağı zamanı çalarsa sonuçları bizi üzebilir.
Ergenin en çok uğraştığı kimliğini bulma çabalarıdır. Çocukluk çağı başlarında oluşturduğu karakter özellikleri, kimlik kalıpları yeniden ele alınır ve yapılandırılır. İdentifikasyon (özdeşim kurmak) bu çağda çok yoğundur. Çevresindeki kişilerden çok bazen ulaşamadığı uzaktaki kişileri, sanatçıları, ünlü kişileri kendine örnek alabilir, onlarla özdeşim kurabilir.
Birey olarak aileden bağımsız olma çabalarıyla boğuşur. Onun için aileden bağımsız olmak ta zordur, aileye bağlı kalmakta. Hırçınlaşabilir, sırf aileye karşı olmak için bir şeylere kalkışabilir. İşte sizin sihriniz doğru yaklaşımınız olmalı: Yanında olduğunu hissettirmeli ve doğrularınızı yumuşak bir şekilde sunmalısınız. Yine de seçimi o yapacak, unutmayın.
İnsanın “Eğitim Hayatının” çok büyük bir bölümü bu çağında geçer. Meslek eğitiminin, seçiminin temelleri atılır. Okula, derslere ilgisizlik, ani başarı düşüşleri yaşanabilir. Yapacağınız doğru hedeflere yönlendirmektir. Ergenlik yolunda ilerlerken bazen sapmalar olacaktır. Mümkün olduğu kadar yola sokmaya çalışarak bu dönemi en az keşkilerle tamamlamaktır. Uzmanlardan, öğretmenlerinden, okul rehber öğretmenlerinden yardım alın. Onlar bu çağdaki ergenlere profesyonel olarak yaklaşıyorlar. Öğretmenleri de onlar için zaman zaman özdeşim kaynaklarıdır.
Adölesan Dönemi(Ergenlik çağı) olağan yaşanması gereken bir gelişim dönemidir. Yaşanan sorunların dereceleri ergenden ergene değişebilir. Ayrıca unutmayın, sizin vereceğiniz destekte onların bu dönemi daha az sorunla geçirmelerini sağlayacaktır.
Neticede “Ne mutlu ki çocuğunuz bu dönemi yaşayabiliyor”.Ve biliyorum ki çocuğunuz(yetişkin adayı genç, ergen) sizin için değerli.
Sizin desteğinizle en sağlıklı bir şekilde gelişmesi ve tatlı anılar bırakması dileğiyle…