Evlilikleri etkileyen kişilik bozuklukları

Kişiliğin yüzde 90'ı aileden alınan iletişime dayanır, evliliğin gidişatına ilk altı yaş direkt etki edebilmektedir.

Hayriye Öztuğrul / Dünya Bülteni


Dr. Semin Güler Oğurtan 25 Ağustos 2009 tarihli Atv Sahur Programında Fatih Çıtlak'ın konuğuydu. Oğurtan, kişilik bozukluklarının evlilik ilişkisini nasıl etkilediği üzerine konuştu.

Oğurkan, kişiliğin ilk altı yaş içerisinde tohumlarının atıldığını belirtti ve şöyle devam etti: "Kişiliğin yüzde10'u genetikle gelirse bunun yüzde 90'ı ailesinden aldığı iletişim üslubuna ve öğrenmelere dayanır. Dolayısıyla evliliğin gidişatına ilk altı yaş direkt etki edebilmektedir.

Kişilik bozukluğu olan kişiler hayatlarına çok fazla müdahale edilmesini istemezler. Karşılaştıkları durumlar karşısında esneklik gösteremezler, uyum sağlamakta zorlanırlar. Bu da iki kişinin hayatlarında birlikte ahenk gerektiren evlilik ilişkisinin yürütülemeyişine sebep olur.

"Böyle bir sorun yaşayan eşle evliliği sürdürmek zordur. Çünkü değişim göstermesi güçtür. Ancak yönlendirilebilirler. Çocuğa ve eşe problemi olan eşle ya da ebeveynle nasıl bir iletişim kurulacağı öğretilebilir. Bu da ekstra çaba ve enerji isteyen bir şeydir. Bu sürece girilemeyecekse boşanma yoluna gidilebilir. Boşanma Allah'ın verdiği bir haktır. Her ne kadar çok iyi görülmese de daha kötü şartların geldiği durumlarda tercih edilebilir" dedi.

Dr. Semin Güler Oğurtan'ın Çizgi Kitabevi'nden 2007 yılında çıkan son kitabı "Sen Neymişsin Evlilik" in tanıtımında şu cümleler yer alıyor:

"Bu kitabı kaleme alırken istedim ki, evlilik dile gelsin bir varlık olarak kendini savunsun, yanlışları ve hakaretleri kabul etmesin, istedim ki toplum yanlışlarını okurlar evlilik kahramanımızın ağzından duysun, etkilensin. Toplumdaki boşanmalarda asıl sorumluluğun cehalet, bilgi ve beceri eksikliğine ait olduğu anlaşılsın. Ne kadın ne erkek eşin yanlışları konuşulsun, konuşulması gereken toplumun yanlış yaşayarak bize kötü örnek sunarak öğrettiği evlilik anlayışı.."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Psikoloji Haberleri