Evlilik uyumu bozmamalı

Belçika'nın Flaman Bölge Hükümeti İçişleri, Sosyal Konut ve Uyum Bakanı Marino Keulen, evlilik konusunda Türk gençlerine nasihatlar verdi.

Halil Uygun / POST GAZETESİ




GENK - Genk'te çoğunluğu Türklerden oluşan genç kız grubuna hitap eden Bakan Marino Keulen, İnsan ömründe iki kez zor karar verme aşamasında kalıyor. Evlilik bunun başında geliyor. İnsan evleneceği eşi iyi seçmeli ve son kararı ona göre vermelidir dedi. Yabancı Kökenli Kızlar ve Kadınlara Destek Kuruluşu Müdiresi Psikolog Sultan Ballı'nın, Genk şehrinde yer alan Regina Mundi ortaokulunda okuyan Türk kızlarına yönelik KISMET adı altında düzenlediği aşk, evlilik ve göç konulu toplantı büyük ilgi çekti.  Fikir alışverişinin yanı sıra konuyu Belçikalı kız öğrencilerle değerlendirildi. 17-18 yas arası gruptan oluşan ve büyük çoğunluğu Türk kızlarından oluşan orta sınıf 6 ile 7'ye giden öğrencilerin büyük çoğunluğu oturumu katıldı. Psikolog Sultan Ballı, Türk kız öğrencilerine aşk, evlilik ve görücü usulü evliliklere bakış açılarını sordu. Meraklı Belçikalı kızlarda sorulan sorularda da kendi düşüncelerine belirttiler. Bakan Marino Keulen'in de hazır bulunduğu oturumda, basın içinde sadece Türkiye Gazetesi hazır bulundu. Genç kızlar genelde evlenecek oldukları eşlerini sevecen, eğitimli, sevgi ve saygılı olması yönünde görüşlerine ortaya koydular. Türkiye'de ve Belçika'da görücü evliliği üzerinde ve göç üzerinde yapılan röportajlar, DVD şeklinde sunuldu. Belçika'daki Türk erkeklerin ve kızların görüşü ise Türkiye'den eş getirdikleri zaman, eşlerinin daha olgunlu, daha oturaklı görüşü ortaya koyar iken bir kısım gençler ise Türkiye'den getirdikleri eşleri uyum konusunda zorluklarla karşı karşıya kaldıkları görüşünü ortaya koydular.  Türkiye'deki erkek gençleri ise Avrupa'da ikamet eden kızları tercih etmeleri yönünde, genelde ekonomi gerekçesini ortaya koydular.

GÖRÜCÜ USÜLÜNE OLUMLU BAKIYORLAR
Oturumda Türk kızları görücü evliliği konusunda farklı tutum sergiledikleri gözlendi. Belçikalı kızlar ise görücü usulü evliliğe sıçak bakmadıklarını ortaya koydular. Türk kızları, Elbette evlilik kutsal bir görev. Eş seçme konusunda genelde ailelerimizin görücü usulü ile evliliğimizi bakmaktalar. Bu hem olumlu hem de olumsuz etkileri olmakta. Anne-baba her zaman bulunmaz ama eş her zaman bulunur. Eş seçme konusunda ailelerimizi üzmekten ve onların kalbine kırmaktansa görücü usulü ile evlenmeye daha uygun buluyoruz. Sevdiğimiz erkekten ayrı kalacak olsak dahi çok zor bir karar olduğunu biliyoruz dediler. Belçikalı kızlar ise, Evlenecek olan benim, mutlu olmak isteyen benim. Şayet ailelim sevdiğim erkekle evliliğime karşı çıkacak olsalar dahi kararımızdan vazgeçmeyiz. Evlenecek olan eşi ben belirlemem gerek, ailem değil. Ailemiz tercihinizi kullanın diye görüşlerini ortaya atarlarsa, ailemizi terk ederiz sözünü yer verdiler diye konuştular.

MÜSLÜMAN OLMASI ŞART
Türk kızları ise evlenecek oldukları erkeğin mutlaka Müslüman olması görüşünü ortaya atar iken en ilginç yanı ise, Kürt kökenli Türk kızların, biz kesinlikle Kürt kökenli Türk erkeği ile evlenmek istiyoruz. İran, Irak, Suriye Kürtleri dahi olmayacak. Sadece Türk kökenli Kürt olmazı lazım dediler. Alevi kökenli Türk kızları ise evlenecek oldukları erkeğin sadece alevi olması gerektiğini ifade ederken Sünni olan Türk kızları ise tercihlerinin de Sünni erkeklerden yana olduklarını açıkça belirttiler. Belçikalı kızlar ise Müslüman erkekle evlenmenin zor olduğunu dile getirdiler.

Bakan Marino Keulen ise, Belçikalı Türkler arasında evlilik yapanların yüzde 80'inin halen eşini Türkiye'den getirdiklerini görmekteyiz. Gerçekten merak ediyorum acaba neden eşlerini Türkiye'den getirmek istiyorlar. Türkiye'deki evliliğe asla karşı değilim. Ancak bazı sorunlar ortaya çıkıyor. Damat veya gelinler, Belçika'ya gelecek olan eşlerin ikamet edecek oldukları bölgenin örf, adet, kültürünü bilmediği gibi lisanı da bilmiyor. İş konusunda da ayrıca sıkıntı çekecek. Bunların çocukları da Flamancaya tam öğrenemeyecek. Çünkü babanın Flamancaya öğrenesiye kadar çocuk büyümüş oluyor. Böylece entegre konusu tekrar sıfırdan başlanmış olunuyor. Fakat Türk toplumunun Belçikalılara nazaran daha saygılı, edepli olduklarını bilmekteyim. Eş seçme konusunda daha dikkatli davranılmalıdır. Aile üzülmemeli ama diğer yandan da geleceğinizi iyi düşünmelisiniz. Evlilik birkaç aylık veya yıllığına değil, ömür boyu olmalı. Türk toplumunun sıcakkanlığı ve misafirperverliğini bilmekte ve takdir etmekteyim. Eğitim konusunda Türklerin daha başarılı olmasını arzuluyorum. Özellikle Türk kızları yüksek eğitim alıp, doktur, hemşire gibi mesleklerde kendilerine göstermeleri gerekmekte. Bugün sizlerle bir arada bulunmaktan dolayı da mutluyum. Hepinizi eğitim alanında ve eş seçme konusu gibi evliliğinizde başarılar dilerim dedi.

Yaşam Haberleri

Şizofreni Hastalığına Yakalanan Ünlüler
Radyo Trafik'e Yeni Transfer
Evlerde Beslenen Kuşlar Alerjik Reaksiyona Neden Olabilir
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Pandemiden 2021 için dersler çıkarılmalı”