Uzman Psikolog, evlilik terapisti Dr. Bülent Budak, terapi ve psikolojik danışmanlığın, evli çiftlerin, sorunlarla etkin bir şekilde başa çıkmalarında yardımcı olmayı hedeflediğini söyledi.
Terapide "uyumsuz davranış modellerinin" değiştirilmeye çalışıldığını ifade eden Budak, kişilik geliştirilmesi ve olgunlaşmaya yönlendirme yapıldığını kaydetti. Sorunlarla etkin bir şekilde başa çıkmaya yönelik olarak yapılan terapinin, eşler arasındaki etkileşimi yeniden yapılandırmaya katkı sağlayacağını bildiren Budak, eşlerin birbirlerine "tapulu malları" gibi görmelerinin evlilikte en önemli sorun olduğunu kaydetti.
Budak, terapistlerin her iki eşin gerginlik düzeylerini azaltarak, ilişkileri iyileştirme yoluna gitmelerini sağladığını ifade etti. Terapinin çiftin isteğiyle yapıldığını ifade eden Budak, mutsuz eşlerin çatışmada, karşılarındaki insanı sorumlu tuttuğunu kaydetti.
Evlilik terapisinin hiçbir evliliği garanti altına alamayacağını vurgulayan Budak, "Eşler arasında cinsel uyum yitirilince, evliliğe devam etmek zorlaşmakta, çiftler arasında dışarıda arayışlara gidilmektedir" dedi.
"Eşlerin uyumu kadar eşlerin ailelerinin uyumu da önemlidir" diyen Budak, kadınların öncelikle kocasından ilgi görmek ve sahiplenmek istendiğini ve hangi eğitim düzeyinde olurlarsa olsunlar, ilişkide korunma ihtiyacı duyduklarını bildirdi.
Birçok kadının "maço" tabir edilen erkek tipinden hoşlandığını ama bir taraftan da eşlerinin hiçbir şeylerine karışmasını istemediklerini dile getiren Dr. Budak, bunun pek mümkün olmadığını söyledi.
Erkeklerin isteğinin de "ilgi" olduğunu ifade eden Budak, erkeklerin, eşler çalışsa da evdeki görevlerini ihmal etsin istemediklerini kaydetti. Budak, "Bu da bazen sorunların başlangıç noktası oluyor. Kurdukları müşterek yaşamda sorumlulukları da paylaşmak gerekiyor. Bu beklentiler karşılanmadığında da sorunlar baş gösteriyor. Aslında en büyük sorun çiftlerin birbirlerine yeterince güvenmemeleri. Bu da birçok sorunu beraberinde getiriyor. İlişkide öncelikle karşılıklı güven duygusunun güçlü olması gerekiyor" dedi.
Terapiste başvuru nedenleri arasında, "aldatma, birbirlerinin aileleri ile olan sorunlar, cinsel ve ekonomik sorunların" yer aldığını bildiren Budak, bunun dışında çocukların eğitimi konusunda anlaşmazlığa düşen çiftlerin bulunduğunu kaydetti. Budak, "eşinin sorumluluklarını yeterince yerine getirmediği, eşi ile istediği sıklıkta ve tarzda cinsel ilişki yaşayamamak, eşinin akrabalarını ön planda tuttuğu ve aldatılma şüphesiyle" gelen çiftlerin de olduğunu söyledi.
Güven sorununun aşılmasının çok kolay olmadığını, çiftler arasında bozulan iletişimi yeniden kurmaya çalıştıklarını ifade eden Budak, "Konuşmalar kesinlikle hakaret içerikli olmamalı. Bunu sadece terapi sırasında değil, günlük yaşamda da uygulamalarını istiyoruz. Çiftleri duygularının farkına varmalarını sağlıyoruz. Kişi bazında herhangi bir ruhsal problemleri varsa, onu yakalamaya çalışıyoruz" diye konuştu.
Budak, evlilik terapisinin, evliliği kurtarması yönünde bir garantisi olmadığını, amaçlarının uyumlu birlikteliğin yanında "uyumlu boşanmayı" da sağlayabilmek olduğunu kaydetti.
Bülent Budak, çiftlerin ekonomik özgürlüklerini kazandıktan sonra evlenmelerini ya da evlendikten sonra mutlaka bir şeyler üretmelerini ve evin giderlerine ortak olmaları gerektiğini söyledi.