Erken saatlerde uyumanın gençler üzerinde çok olumlu etkileri olduğu ortaya çıktı.
New York’taki Columbia Üniversitesi Medical Center tarafından yapılan bir araştırmada, 12 ile 18 yaşları arasındaki gençlerden erken yatanların bunalım ve intihara girişmek başta olmak üzere kötü düşüncelerden daha uzak durduğu sonucuna varıldı.
Araştırma sonuçlarına göre, gece yarısından sonra uyuyan gençlerde depresyon olma ihtimali, saat 10.00’da uyuyan gençlere oranla yüzde 24 daha fazla olurken, 15 bin 500 genç üzerinde yapılan sözkonusu araştırma aynı zamanda günde 5 saat ve daha az uyuyan gençlerin bunalıma girme ihtimalinin de sekiz saat uyuyan gençlere oranla yüzde 71 daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı.
Araştırma konusu olan her 15 gençten 1’i bunalım sorunu yaşadığını söylerken, "yeterli uyku uyuduğunu" belirten gençlerin yüzde 65’inin ise bunalıma girmekten uzak olduğu kaydedildi.
12-18 yaşları arasındaki gençlerin depresyona girmelerinde en önemli etkenlerden birinin ebeveynleri olduğu belirtilirken, genç kızların ve anne-babalarının kendilerine önem vermediğini düşünen gençlerin bunalıma girme ihtimallerinin de diğerlerine oranla daha fazla olduğu ifade edildi.
Duygusal olarak sağlıklı yaşamanın, düzenli eksersiz ve düzenli beslenmeyle birlikte yeterli uykuya da bağlı olduğunu vurgulayan uzmanlar, uyku yetersizliğinin gençlerin beyinlerinin duygusal tepki verme ihtimalini yükselttiğini ve bunun sonucu olarak da gençlerin karar verme, odaklanma ve hislerini kontrol etme yeteneklerinin olumsuz etkilendiğini açıklıyor.
Uzmanlar, gençlerin duygusal ve fiziksel olarak sağlıklı bir hayat yaşamalarında ebeveynlerin önemli rolüne gönderme yaparken, anne-babaların çocuklarına ilgi göstermesinin de gençlerin sağlığı üzerinde etkisi olduğunu hatırlatıyor.
Milliyet