Erkeklerin Kabusu; Prostat Kanseri

Türkiye’nin 12 ilinde gerçekleştirilen araştırmaya göre prostat kanseri görülme oranı zannedildiği kadar az değil!...

Türkiye’nin 12 ilinde gerçekleştirilen araştırmaya göre prostat kanseri görülme oranı zannedildiği kadar az değil!... Prostat kanserinin en sık görüldüğü yaş aralığı ise 65-69 yaş arası...
Üroonkoloji Derneği tarafından bu yıl 9'uncusu düzenlenen Üroonkoloji Kongresi'nde Dr. Ferruh Zorlu, Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen “Türkiye’de Prostat Kanseri İnsidansı” (görülme sıkılığı) araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Türkiye’nin 12 ilinde gerçekleştirilen araştırmaya göre prostat kanseri görülme oranının zannedildiği gibi az olmadığı belirten Dr. Zorlu, “Araştırma Adana, Ankara, Edirne, Erzurum, Malatya gibi 12 ilde gerçekleştirildi. Sonuçlara göre prostat kanserinin en sık görüldüğü yaş aralığı 65-69 yaş arası, en düşük ise 25-29 yaş arası. Toplam hasta sayısının yüzde 88.6’sında ilk başvuru sırasında ürolojik şikayeti var. Bu hastalara tanı konması da yüzde 98.5 biyopsi, yüzde 0.6 prostatektomi ve yüzde 0.9 TUR ile gerçekleşiyor. Hastaların yüzde 96.8’ine ilk biyopside tanı konuyor. Tanı konduktan sonra ise hastaların yüzde 51.8’i ameliyat ile tedavi ediliyor” dedi. Zorlu, prostat kanserinin Türkiye’de erkeklerde en sık görülen kanserler arasında 2'inci sırada yer aldığını da söyledi.

Böbrek ve Mesane Kanseri

Prostat kanseri kadar böbrek ve mesane kanserinin de önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Sinan Sözen ise, sözlerine şöyled devam etti:
“Dünyada her yıl yaklaşık 200 bin kişiye yeni böbrek kanseri (renal hücreli karsinum) tanısı konmakta, 100 bin hasta da böbrek kanseri nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Böbrek kanserleri sık görülen ve ölüm oranı yüksek ürolojik tümörlerden biridir. Erişkinlerde görülen tümörlerin yaklaşık yüzde 3'ünden böbrek kanserleri sorumludur. Mesane kanseri üriner sistemi en çok etkileyen kanserdir. Amerika Birleşik Devletleri’nde tüm kanserler içinde erkeklerde dördüncü, kadınlarda sekizinci sıklıktadır. Türkiye’ye ait verilerde ise mesane kanseri erkeklerde prostat kanserinden sonra en sık karşılaşılan tümör tiplerinden biridir.”

Genel-Sağlık Haberleri

Türkiye'de Sigara Kullanan Kadın Sayısı Artıyor
Ölen bir insanın beyin aktivitelerini ilk kez görüntüledi
TPD de Çağrıya Katıldı: Tedirgin Olma Aşı Ol!
Karantina Çocukların Uzağı Görmesini Olumsuz Etkiledi
Google'dan cilt hastalıklarını tespit eden yapay zeka