Erkeklerde Terkedilme Psikolojisi

Ayrılık erkekleri kadınlara göre daha fazla etkiliyor ve aşk acısını erkekler kadınlardan çok daha uzun süreyle çekiyor...

Başlık sizi şaşırtmasın. Terk edilmiş erkeğin dışarıya verdiği görüntü de sizi yanıltmasın. Evet, ayrılık erkekleri kadınlara göre daha fazla etkiliyor ve aşk acısını erkekler kadınlardan çok daha uzun süreyle çekiyor. Terk edilmiş erkeklerde korku, depresyon, kalp hastalıkları, nefes darlığı, aşırı terleme gibi belirtiler ortaya çıkıyor. Terk edilmenin düşüncesi bile erkeklerin paniklemesine neden olabiliyor. Erkek, terk edilmenin önlemini alabilmek için "Bu kadın bana ait, bu ilişki benim" tavrını sergiliyor.

Peki neden bu kadar çok etkileniyor erkekler? Çünkü erkekler kötü giden ilişkilerindeki sinyalleri görmezden gelir. Aslında görmezden gelir ifadesi yanlış. Göremez demek daha doğru. Almanya'da 832 erkek üzerinde bu konuda bir araştırma yapılmış. Görülmüş ki; erkekler uzun süre birlikte oldukları kadınla her gün kavga etse bile, terk edildiklerinde şaşırıyor. Çünkü ayrılık, kurdukları düzene uygun değil. Ayrılık, erkeklik egolarını yaraladığı gibi, çaresizliği de beraberinde getiriyor. Kadınların çoğunun zaman problemlerini, düşüncelerini ve duygularını paylaşabilecekleri kadın arkadaşları vardır. Kadınlar ilişkilerini bitirmeye karar verdiklerinde bunu arkadaşlarına, ailelerine danışır, acılarını da rahatça ve açık açık yaşarlar. Erkekler bunu yapmaktan çekinir. Üstelik bu tür konuları arkadaşlarıyla konuşmaktan uzak dururlar. Tüm iniş çıkışlarını, üzüntü veya öfkelerini tek başına yaşarlar. Yapılan araştırmalar, erkeklerin ayrılığı kabullenmeleri için kadınlardan daha uzun bir süreye ihtiyaç duyduklarını gösteriyor, ortalama 5 yıl... Kadınların geçmişi hazmetme süresi ise 2 yıl.

Kadınlar ilişkilerinin hangi nedenlenden dolayı yürümediğini tespit edip, kendi hatalarını da sorgulayıp, onları gelecekte tekrarlamamaya çalışıyorlar. Erkekler ise bu konuda pek başarılı sayılmaz. Bu konuda da bir araştırma yapılmış. Her 10 erkekten 7'si "İlişkimin neden yürümediğini anlamıyorum" demiş. Her 10 erkekten 5'i suçu karşı tarafta görmüş ve "Hiçbir neden yokken beni terk etti" demiş. Erkeklerin bu durumdan kurtulmak için en çok başvurdukları tedavi yöntemi ise kısa sürede yeni bir ilişkiye başlamak oluyor. Aslında suçu başkalarına atmak, yeni koruma kalkanları oluşturmak yerine insanın biraz kendini sorgulaması gerekiyor.

İlişkisi biten erkeklerin yüzde 91’i, terk eden taraf olduğunu iddia ediyor. Ancak gerçekte, ilişkisi biten erkeklerin yüzde 60'ından fazlası terk edilmiştir. Erkeklerin yüzde 62’si, ayrılığın ardından sürekli olmasa bile alkole sığınır. Yüzde 51’i, ilk aşamada olmasa bile ayrılığın ardından iş hayatında sorun yaşar. Yüzde 49’u, terk edildikten sonra intikam almayı düşünür. Yüzde 12’si, terk edildikten sonra suç işler. Bu suç da kendisini terk eden kadına, o kadının mallarına ya da o kadının yakınlarına yöneliktir.

Mehmet Coşkundeniz

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Psikoloji Haberleri