Erkekler İçin Rahim Ağzı Kanseri Aşısı!...

Rahim ağzı kanseri kadınların en korktuğu kanser türlerinden biri.Rahim ağzı kanserinde erkeklerin bulaşıcılıkta rolü olması aşı çalışmalarını gündeme getirdi.

Rahim ağzı kanseri kadınların en korktuğu kanser türlerinden biri… Korkmakta haklılar çünkü bu kanserin bulaşıcı olma özelliği var! Rahim ağzı kanserinde erkeklerin bulaşıcılıkta rolü olması aşı çalışmalarını gündeme getirdi.
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Buyru, rahim ağzı kanserinin virüslerle ilişkisinin  kanıtlandığını kaydediyor. Prof. Dr. Faruk Buyru'nun verdiği bilgilere göre, insan papilloma virüsü rahim ağzı kanseri dışında genital siğillere de neden oluyor.

Gelişmekte Olan Ülkeler Tehdit Altında!

Dünyada yılda yaklaşık 500 bin yeni rahim ağzı kanserine rastlanıyor. Vakaların yüzde 80’i smear taramasının düzenli yapılmadığı ülkelerde ortaya çıkıyor. Son 60 yılda smear testini sistematik olarak uygulayan ülkelerde rahim ağzı kanseri sıklığı önemli ölçüde azalmış durumda.

Erken Yaşta Cinsellik ve Çok Eşlilik
 
Bu kanserin erken yaş gruplarında görülme sıklığı giderek artıyor. Erken yaşta cinsel temas, cinsel ve cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanma ve rahim ağzı kanseri açısından da risk faktörü.
Kadın tek eşli olsa bile, eşinin birden fazla kadınla ilişkisinin olması da risk oluşturuyor. Bu kanserden korunmak için cinsel aktif kadınların düzenli smear testi yaptırması gerekiyor.
Kansere dönüşebilecek problemler erken teşhis edilirse tedavisi daha kolaydır ve kadının doğurganlığı korunabilir. Ancak ilerlemiş kanserin tedavisi rahim alınmasını, bazı durumlarda da ek ışın tedavisini gerektirir. Bu durumda kadının doğurganlığı korunamadığı gibi, cinsel fonksiyon açısından da bazı sıkıntılara neden olabilir.

Rahim Ağzı Kanseri İlerledikten Sonra Belirti Veriyor!

Rahim ağzı kanserinin erken dönem belirtisi olmuyor. Cinsel temas sonrası meydana gelen kanama hastalığın en önemli belirtisi.
Smear testinin, cinsel aktivitesi olan kadınlarda yılda 1 kez yapılması öneriliyor. Smear testinde problem olanlara daha ileri tetkikler olan kolposkopi ve HPV araştırılması, daha sık smear testi yapılması planlanabilir.

Erkeklere de Aşı Yapılabilir!

HPV infeksiyonu cinsel aktivitenin başlamasından hemen sonraki yıllardır (20’li yaşlar). HPV aşısının da cinsel aktivite başlamadan önce yapılması gerekir.
Genç kızlarda 9 yaşından itibaren uygulanabilen bu aşı için önerilen yaş sınırı 40’dır. Aşının en az 5 yıl etkin olduğu bildirilmektedir. Etkinliğin daha uzun sürmesi için çalışmalar devam etmektedir.
HPV infeksiyonları erkeklerde de siğillere neden olmaktadır. Erkeklerin de bulaşıcılıkta rolü de olduğu için, aşının erkeklere uygulanmasının yararları da araştırılmaktadır. Ancak henüz HPV aşılarının erkeklere uygulanması için yeterli veri yoktur.

Kadın Sağlık Haberleri

MENEPOZA YAKLAŞAN KADINLARDA DEPRESYONA GİRME RİSKİ DAHA YÜKSEK
Vajinal gençleştirme 'sağlığa zararlı olabilir'
Yeni salgın tehlikesi: Cinsel yolla bulaşan ve yayılmaya başlayan MG kadınları kısır bırakabiliyor
MUTLU BİR HAMİLELİK İÇİN YAPMANIZ GEREKEN 4 ŞEY
ERKEN ERGENLİĞE GİRMEK KIZ ÇOCUKLARIN YAŞAMLARINI NASIL ETKİLİYOR?