Ergenlerin Sosyal Medyayı Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

APA paneli, ergen sosyal medya kullanımı için öneriler yayınladı. Bir dizi önerinin yer aldığı raporda; nasıl ki sürücü olmak için beceri gerekiyorsa sosyal medya kullanımı için de yetiştirme programlarının olması gerektiğine vurgu yapıldı.

Amerikan Psikoloji Derneği'nin başkanlık paneli, ergenlerin sosyal medya kullanımı için önerilerde bulundu. Panel, bu platformların sağlıklı sosyalleşmeyi teşvik edebileceğini, ancak gençlerin dengeli, güvenli ve anlamlı deneyimler için gerekli becerilere sahip olmaları için önceden sosyal medya okuryazarlığı eğitimi alması gerektiğini belirtti.

"Toplumsal medya gençlerimiz için doğal olarak zararlı veya yararlı değildir," diyen APA Başkanı Thema Bryant, PhD. "Ancak gençler farklı hızlarda olgunlaştıkları için, bilim tarafından sağlıklı gelişimi etkileyebileceği gösterilen birçok sosyal medya platformunun içeriği ve özellikleri bazı gençlere diğerlerinden daha fazla etki edebilir."

"Gençlerimizin sürücü belgesi almak için eğitim almalarını talep ettiğimiz gibi, gençlerimizin sosyal medyanın güvenli ve sağlıklı kullanımında da eğitim almaları gerekiyor."

Eğitimciler, ebeveynler, politika yapıcılar, ruh sağlığı ve sağlık uzmanları, teknoloji şirketleri ve gençler kendilerine rehberlik etmek amacıyla Bryant, ilgili bilimsel literatürü incelemek üzere bir danışma paneli oluşturdu. Sonuç olarak, ergenlerin sağlıklı sosyal medya alışkanlıkları geliştirmesini sağlamak için 10 öneri içeren Amerikan Psikoloji Derneği Sağlık Danışmanlığı Sosyal Medya Kullanımı raporu oluşturuldu.

Rapor ayrıca, gençlerin sosyal medya kullanmadan önce sahip olmaları gereken psikolojik yetenekleri ve zarar riskini en aza indirmek ve sosyal medyanın sağlayabileceği faydaları maksimize etmek için periyodik takviye eğitimini önermektedir.

Sağlık danışmanlığı, bulguların tüm gençlere eşit şekilde uygulanmadığını belirtmektedir. "Bilimsel bulgular, her ergenin olgunluk seviyesine (örneğin, öz-düzenleme becerileri, bilişsel gelişim, risklerin farkında olma ve ev ortamı) dayalı olarak her bir ergen, aile ve topluluk için özelleştirilmiş kararlar vermek için, belirli gençlerin güçlü ve zayıf yönlerinin ve bağlamının bilgisiyle birlikte kullanılabilir," diyor. "Yaşa uygun sosyal medya kullanımı, her ergenin olgunluk düzeyine dayanmalıdır."

Raporun diğer önerileri arasında şunlar yer almaktadır:

Sosyal medya kullanımını, gençlerin gelişim düzeylerine uygun olarak uyarlayın; yetişkinler için tasarlanan özellikler ve izinler çocuklar için uygun olmayabilir.

Küçük çocuklar için, yetişkinler sosyal medya kullanımını takip etmeli, içerik hakkında konuşmalı ve rehberlik etmelidir. Bu, çocukların mahremiyet ihtiyaçlarıyla dengelenmelidir. Otomomi, çocukların yaşları ilerledikçe ve daha fazla dijital okuryazarlık becerisi kazandıkça kademeli olarak artabilir.

Ergenlerin yasadışı veya psikolojik uyumsuz davranışları tasvir eden sosyal medya içeriğine maruziyetini en aza indirin; kendine zarar verme veya yüksek riskli davranışlara katılmalarını teşvik eden içerikler veya yeme bozukluğu davranışını teşvik eden içerikler gibi.

Ergenlerin ırk, etnisite, cinsiyet, cinsel yönelim, din veya engellilik durumu nedeniyle hedef alınan gruplara yönelik olarak ayrımcılık, önyargı, nefret veya siber zorbalığı teşvik eden çevrimiçi içeriklere maruziyetini en aza indirin.
Ergenleri günlük rollerine ve rutinlerine katılmalarını engelleyebilecek şekilde sosyal medya kullanımının belirtilerini takip edin ve zamanla daha ciddi psikolojik zarar riski oluşturabilir.

Ergenlerin uyku düzenini veya fiziksel aktivitelerini etkilemeyecek şekilde sosyal medya kullanımını sınırlayın; her ikisi de sağlıklı beyin ve psikolojik gelişim için gereklidir.

Ergenlerin sosyal medyayı çoğunlukla güzellik veya görünümle ilgili içerik için kullanımını sınırlayın.
Rapor, halka açık araştırmaların ışığında, sosyal medyanın gençlere zararlı etkilerinin neden olduğunu belirlemek mümkün olmadığını da belirtmektedir. Ayrıca, ırk, etnik köken, cinsel yönelim, cinsiyet, sosyoekonomik durum veya farklı yeteneklere sahip popülasyonlardan veya kronik gelişimsel veya sağlık sorunları olan gençlerden yapılan çalışmaların oldukça az olduğunu da belirtmiştir.

Rapor, "araştırma finansmanına önemli bir yatırım" ve teknoloji şirketlerinden daha fazla veriye erişim gibi konuları talep etmektedir.


Kaynak: https://www.apa.org/news/press/releases/2023/05/adolescent-social-media-use-recommendations

Görsel Kaynak: https://pixabay.com/tr/


Araştırmalar Haberleri