“12-18 Mayıs Hemşireler Haftası” kapsamında düzenlenen panelde adolesan sağlığı için verilmesi gereken sağlık hizmetlerinin niteliği, adolesanların psikolojik yansımalarının yorumlanması, yetersiz beslenmeden kaynaklı görülen hastalıklar, adolesan gebelikleri hakkında bilgiler paylaşıldı. Oturum Başkanlığını T.C. Haliç Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Müdürü Prof.Dr. Necmiye Sabuncu yaptı.
Panelde, T.C. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof Dr. Müjgan Alikaşifoğlu “ Adolesana Verilmesi Gereken Sağlık Hizmetleri”, Psikolog Cem Erdem “Adolesanın Psikososyal Gelişimi”, T.C. Haliç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Yrd. Doç.Dr Zeynep Özerson Koç “ Adolesan Beslenmesi”, T.C. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşiresi Uzm. Hemşire Nuray Dilek “Adolesan Gebelikleri” ve T.C. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşiresi Uzm. Hemşire Şebnem Fırat “ Adolesanlarda Premenstrual Sendromun Yaşam Kalitesine Etkisi” konularını ele aldı.
Adolesanlara yönelik sağlık hizmetlerinin nitelikleri üzerine araştırmalar yapan T.C. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof Dr. Müjgan Alikaşifoğlu, “Adolesanlarda ortaya çıkan sağlık sorunların başında erken gebelik, madde bağımlılığı, kaza veya yaralanma ve obezite geliyor. Adolesanların yaşadığı sağlık problemleri ise çoğunlukla davranışlardan kaynaklanıyor. Bu kapsamda, klasik tıp anlayışında davranışsal yaklaşımlar daha yeni benimsenmeye başladı. Adolesanların ihtiyaçları klasik tıp anlayışında benimsenmediği için adolesanlara özgün sağlık hizmetleri sunmak gerekiyor. Bu kapsamda, adolesanların ihtiyaçlarını karşılamak için danışmanlık, tarama, aşılama ve erken tanıyı kapsayan özel sağlık hizmetleri oluşturuluyor” dedi.
Müzik ile adolesanların davranışları arasındaki ilişkiyi kurmaya yönelik çalışmalara değinen Psikolog Cem Erdem ise adolesan dönemindeki bireylerin akran ilişkilerine önem verdiğini vurguladı. Adolesanların dinledikleri müziğin psikolojilerini anlamak için yol gösterici olabileceğini aktaran Erdem, “Adolesanlar müzik ile duygusal ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Ayrıca, müziği ebeveynlerine duygularını gösterme yolu olarak seçiyorlar” dedi.
T.C. Haliç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Yrd. Doç.Dr Zeynep Özerson Koç, adolesanların sağlıklı beslenmeleri gerektiğini vurguladı. Özellikle, sağlıklı beslenme adına adolesanların öğün atladıklarını belirten Koç, yetersiz beslenmeye bağlı olarak görülen hastalıklar olarak şişmanlık, kötü beslenme, olumsuz vücut imajı, guatr, anemi, yeme bozuklukları olduğunu açıkladı.