Protokol ile işaret dili tercümanlarından oluşacak bir çağrı merkezi vasıtasıyla telefon hattı veya internet üzerinden görüntülü görüşme sağlanarak işaret dili tercümanlığı ve bilgiye erişim hizmetleri verilecek.
Protokol imza töreninde konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, hayatta başarının kendiliğinden olmadığını belirterek, engelli insanlar için büyük bir çalışma başlattıklarını söyledi.
Bakan Şahin, meselenin göz, kulak, el, ayak değil asıl önemli olanın gönülden gönüle giden yolun kısaltıldığı zaman başladığını ifade etti.
Bilgi ve teknoloji çağında yaşandığını vurgulayan Bakan Şahin,"Zamanın ruhunu yakalamamız lazım. Hayat değişiyor, ihtiyaçlar gelişiyor. Dolayısıyla engelli kardeşlerimizin eğitimde, sağlıkta, istihdamdaki iyileşmelerle beraber hayatın her alanında, sosyal hayatta, kültürel alanda bir tuşa basıp, bunları öğrenme ihtiyacı hissediyorsa aynı şekilde bütün engelli kardeşimin o ihtiyacını gidermem gerekiyor" diye konuştu.
Bugün işaret dili tercümanlığıyla bunu çok daha rahat ifade edebilen bir Türkiye'ye gidildiğini vurgulayan Bakan Şahin, "Eğer dünyanın 10. büyük ekonomisi olacaksak engelli kardeşlerimizi kalkınmanın merkezine almak durumundayız. Bu, bilgi ve teknoloji çağının bir gereğidir. Bunu yaptığımız zaman herkes kazanacak. Bizim bütün gücümüzü kullanamadığımız beşeri sermayeyi, 10. ekonomiye dönüştürmemiz mümkün değil. Bu çalışmayı hem bakanlığım adına hem şahsım adına çok önemsiyorum. Beraber inşallah engellilerin önündeki birçok engeli aşabildiğimiz zamanı da hep birlikte en kısa sürede yakalayacağız. Bunun için de güç birliği, koordinasyon ve işbirliği yapmak gerekiyor" dedi.
Bakan Şahin, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'a da projedeki katkılarından dolayı teşekkür etti.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise, engelli vatandaşların hayatını kolaylaştıracak projelerin önemine işaret ederek, "Marmaray, yeni İstanbul Havalimanı Projesi, Ankara-İstanbul Hızlı Treni, Tüp Geçiş Projesi önemlidir ancak bugün gerçekleştirdiğimiz projeler (Engelsiz Bilişim Projeleri) daha önemlidir. Çünkü doğrudan insana dokunan projelerdir" dedi.
Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi de, hayatlarındaki engelleri ortadan kaldırdıkları için her iki bakana da çalışmalarından dolayı teşekkür etti.
Konuşmaların ardından "Bana bir masal anlat baba" isimli şarkıyı, işitme engelli iki öğrenci işaret dilinde aktardı.
Konuşmaların ardından her iki bakan, "Engelsiz Bilişim Projeleri İşbirliği Protokolü"nü imzaladı.