TRT - Anadolu Üniversitesi (AÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Elektrik-Elektronik Bölümünde "Göz Dokunuşu" adıyla yürütülen çalışma kapsamında engellilerin de bilgisayar kullanabilmesi için bir sistem geliştirildi.
AÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Elektrik-Elektronik Bölümü Araştırma Görevlisi Cihan Topal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engellilerin bilgisayar kullanımını kolaylaştırmak için Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Atakan Doğan ve Doç. Dr. Ömer Nezih Gerek ile "Göz Dokunuşu" adlı proje kapsamında çalışma yaptıklarını kaydetti.
Proje kapsamında normal ve engelli bilgisayar kullanıcıları için bir sistem geliştirdiklerini ifade eden Topal, şöyle konuştu: "Proje iki temel birimden oluşuyor. Çalışmanın ilk birimi kullanıcının yüzüne takarak kullandığı gözlük benzeri bir aparattan oluşuyor. İkinci birim ise aparattan elde edilen verilerin okunup, anlamlandırıldığı bir yazılım. Aparat üniversitenin laboratuvarlarında tamamen elle yapıldı. Kullanıcı, gözlüğü takarak bilgisayardaki işletim sisteminin imlecini istediği yere konumlandırıp, göz kırpma hareketleri ile istediği işlemi yapabiliyor. Aparatın üzerinde birkaç yazılım var. Bilgisayar kullanıcısı, mause ile yaptığı bir işi gözlük benzeri bu aparatla yapabiliyor. Bilgisayar, insanın baktığı yeri tespit ederek imleci taşıyor. Göz kırpmaları da tıklamalara karşılık geliyor."
Topal, Göz Dokunuşu Projesi'nin engelli insanlar ile bilgisayarlar arasındaki bariyerleri kaldırmayı amaçladığını belirterek, gerekli hassasiyetin sağlanması durumunda herkesin söz konusu aparatı kullanabileceğini bildirdi.
Geliştirilmekte olan aparatın, benzerlerine nazaran daha düşük maliyetli ve taşınabilir olduğunu ifade eden Cihan Topal, projenin ilerleyen aşamalarında metin girişi, internette dolaşma ve ofis uygulamaları gibi birçok uygulamanın geliştirilen arayüzle yapılabilmesinin amaçlandığını sözleri ekledi.