Engellilere 'evde bakım' yardımı Aileleri Sevindiriyor

Özürlü Evde Bakım Projesi' ile ulaşılan ihtiyaç sahipleri, devletin çocuklarına bağladığı maaşla ayakta duruyor

ZAMAN - Özürlü yardımı alan İbiş çifti, çocuklarının ihtiyaçlarını daha rahat karşıladıkları için mutlu olduklarını söylüyor. 'Özürlü Evde Bakım Projesi' ile ulaşılan ihtiyaç sahipleri, devletin çocuklarına bağladığı maaşla ayakta duruyor. İki çocuğu engelli olan Abdullah-Feride İbiş çifti de, zamanında ekmek bile getiremedikleri evlerinde mutlu bir aile tablosu sergiliyor. İbiş çifti, yardımda bulunanlar

Yatağa bağımlı özürlülere ödenen 'evde bakım' yardımı, ailelerin yüzünü güldürüyor. Geçen yıl başlayan uygulamayla yükü hafifleyen anne-babalar, başkalarına el açmaktan kurtuluyor. Abdullah -Feride İbiş çiftinin öyküsü, yapılan yardımlara farklı anlamlar yüklüyor.

18 yıl önce amcasının kızı Feride ile hayatını birleştiren Abdullah İbiş 'in (47), bu evlilikten Hikmet (16) adını verdikleri kızı sağlıklı bir şekilde dünyaya gelir. Duygu (13) ve Mehmet (6) adlı çocukları bedensel ve zihinsel engelli doğan İbiş çifti, psikolojik olarak yıkılır. İki çocuğun tedavisi için gitmedikleri doktor kalmayan aile, Çapa Tıp Fakültesi 'nde "Bu hastalığın tedavisi mümkün değil." cevabını alınca ümitleri tükenir. Şoförlük yaparak geçimini sağlayan Abdullah İbiş , işsiz kaldığı dönemlerde özel beslenmesi gereken iki engelli çocuklarının ihtiyaçlarını karşılayamaz. Faturalarını ödeyemediği için elektrik ve suyu kesilir . Anne Feride İbiş , 'hayırseverler yardım yapıyor' haberi üzerine valiliğe gider. Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü 'ne yönlendirilen Feride İbiş , yaşadıklarını anlatır. Görevliler, İbiş 'le ilgilenir ve 'Özürlü Evde Bakım Projesi'nden yararlanabileceğini söyler. Müracaatta bulunan İbiş ailesine gerekli incelemelerin ardından maaş bağlanır. Şu anda 13 yaşındaki Duygu için devletten 435 YTL para alan Abdullah -Feride İbiş , yaşadıkları mutluluğu tarif edemiyor. Aile, şimdi de oğulları Mehmet 'in aynı haktan yararlanması için uğraşıyor. İki engelli çocuğun bakımının çok zor olduğunu anlatan Feride İbiş , kocasının işsiz olduğu zamanlarda büyük zorluklarla ayakta kaldığını söylüyor. Sabaha kadar uyumadıkları ve aç kaldıkları günler olduğunu anlatan İbiş , "Çocuklar süt, hazır mama ve bisküvi gibi gıdalarla besleniyor. Bazen onlara ekmek alamadığım oldu. Şimdi bu ihtiyaçlarını kimseye muhtaç olmadan alıyorum. Allah bu işe vesile olanlardan razı olsun." diyor. Sosyal Hizmetler İl Müdürü Yusuf İyi, projenin devletin koruma ve bakımı altına alınması gereken ağır derecede özürlülerin kendi sosyal çevrelerinde kalarak, maaşa bağlanmalarını öngördüğünü hatırlatıyor. Yaklaşık bir yıl önce başlanan proje kapsamında, Adana 'da 258 aileye maaş bağlanmış .

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Özel Eğitim Haberleri