OSMAN ŞİŞKO / HURRİYET & DHA
TRABZON'un Akçaabat İlçesi'nde özürlü 2 çocuğun 8 ay boyunca gittikleri rehabilitasyon merkezinden alınması, ailelerin tepkisine neden oldu. Çocuklara verilen ‘çok ağır engelli' raporunun, çocukların merkezden çıkarılmalarına neden olduğu açıklandı.
Akçakale Beldesi Eskiköy'de oturan 8 yaşındaki Gülhatun Çağlar ile Batuhan Uğurlu'nun küçük yaşta geçirdikleri ateşli havale sonucu fiziki ve zihinsel engelli hale geldiğini belirten aileleri, çocuklarını hayata bağlamak, eğitim almalarını ve ayakta durabilmelerini sağlamak için geçen yıl rehabilitasyon merkezine başvurduklarını söyledi. Aileler, şöyle konuştu:
“Her yıl yenilenmek kaydıyla, özel eğitim görebilir raporu almamız ardından Akça Özel Rehabilitasyon Merkezi'nde tedaviye başlandı. Çocuklar gelişme gösterdi, ayakta durmaya, hatta yürümeye başladı. Rapor süresi dolunca yeniden rapor alabilmek için Trabzon Rehberlik ve Araştırma Merkezi'ne başvurduk. Ama merkez, çocukların ‘çok ağır engelli' olduğunu belirterek, bu durumda tedavilerinin ancak, evde yapılabileceğini bildirdi. Çocukları merkezden uzaklaştırdılar. Nereye başvurduysak sonuç alamadık. Çocuklar gözümüzün önünde eriyor, kimse yardımcı olmuyor.”
Gülhatun Çağlar'ın babası Temel Çağlar, kızının Rehabilitasyon Merkezi'nde geçirdiği 8 ay boyunca günden güne iyileşme gösterdiğini belirterek, şunları söyledi:
“Kızımın fiziki ve zihinsel sorunları var. Ayrıca da epilepsi hastası. Trabzon Rehberlik ve Araştırma Merkezi'ne başvurdum. Bizi Akça Özel Rehabilitasyon Merkezi'ne yönlendirdiler. Burada kaldığı süreçte tedavi iyi geldi. Kızım ayakta durabiliyor, hatta yürüyebiliyordu. Çok ağır engelli olduğu yolundaki rapor üzerine eğitimini yarıda kestiler. Nereye müracaat ettiysem sonuç alamadım. Bu çocuklar ölsün mü? Ben çocuğumun eğitimine dönmesini istiyorum.”
Batuhan'ın babası Mustafa Uğurlu da, aynı sorunları yaşadığını anlatırken, “Çocuğum iyileşirken eve gönderdiler. Hayata tam bağlanmışken yine küstürdüler. Batuhan’da zihinsel sorunların yanısıra omurilik kayması vardı. Rehabilitasyon sayesinde beli doğrulmuştu, bayağı düzelmişti. Çocukları hem yatağa hem ölüme mahkum ediyorlar. Devletimiz bizlere sahip çıksın” diye yakındı.
Trabzon Mili Eğitim Müdürü Yavuz Selim Sandıkçı ise, bu durumda olan öğrencilere önceleri rehabilitasyon uygulandığını fakat daha sonra yönetmelik gereği buna son verildiğini belirterek, “Çok ağır yetersizliği bulunan çocukları sistem kabul etmiyor. Adı geçen öğrenciler bu statüye girdiği için rehabilitasyona son verildi” dedi.
Akça Özel Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Ali İhsan Durum ise, bu durumda olan 15 çocuk bulunduğunu belirterek, “Biz de çok üzüldük. Ancak, bize gelen raporda çocukların çok ağır özürlü olması nedeniyle evlerinde tedavi edilmesi gerektiği belirtildi. Burada bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Bizde bu çocuklara ve ailelerine yardımcı olmak isteriz. Konuyla ilgili yeni bir düzenleme şart” diye konuştu.