Engelli Ailelerinin Dikkatine

Rehabilitasyon merkezlerinde, çocuğuna özel eğitim hizmeti aldıran ailelerin haklarını hatırlatma amacıyla hazırlanmış bilgilendirme yazısı.

Rehabilitasyon merkezlerinde, çocuğuna özel eğitim hizmeti aldıran bazı ailelerden gelen sorulardan, şikayetlerden ve yurt genelinde olan bazı problemlerden hareketle, aileleri uyarma ve haklarını hatırlatma amacıyla hazırlanmış bilgilendirme yazımızı lütfen üşenmeden okuyunuz.

1.   Her ay düzenli olarak rehabilitasyon merkezleri tarafından hazırlanan; hangi eğitimci tarafından, kaç saat eğitim verildiğini gösteren çizelgeleri mutlaka incelemeden imzalamayınız. İmzanızın istenmemesi durumunda, biliniz ki! imzalarınız başkaları tarafından taklit edilmektedir. Bu imza takibinin amacı; çocuğunuzun gerçekten eğitim verilip verilmediğini, kimin tarafından verildiği, kaç seans verildiğinin tespiti amacıyla yapılmaktadır. Sizin yerinize başkalarının imzalaması durumunda, devletin çocuğunuzun eğitimi için ayırdığı paralar kötü niyetli kişilerin cebine girecektir. Devlet soyulacaktır. Nitekim bir çok yerde bu tür olaylar yaşanmıştır. Sizlerde bu takibi yaparak suç ortağı olmaktan kurtulursunuz. Gelin çocuğumuz için ayrılan hakları koruyalım, devletimizi koruyalım.

2.  2006 yılı haziran ayından itibaren; SSK-Emekli sandığı yeşil kart gibi sosyal güvence şartı aranmaksızın, eğitim alması uygun görülen herkesin 6 seans bireysel ve 4 seans gurup eğitim ücretleri Milli Eğitim Bakanlığınca karşılanmaktadır. Ayrıca ücret istenmemektedir. Yani eğitim merkezleri ücretlerini devletten almaktadırlar. Rehabilitasyon merkezleri ücretsiz eğitim veriyoruz diyebilmeleri söz konusu değildir. Şükranlarımız Devletimize mahsustur.

3.  Herkes dilediği rehabilitasyon merkezini seçmekte özgürdür. Hiçbir devlet kurumu ya da devlet memuru, özellikle bir merkeze yönlendirme yapamaz, broşür-kartvizit veremez,  suçtur. Ancak, Rehberlik Araştırma Müdürlüğü İl genelinde çalışan bütün kurumları gösteren liste vermesi gerekmektedir. Bu listeyi isteyiniz. Araştırmanızı yaptıktan sonra uygun gördüğünüz rehabilitasyon merkezini seçmeniz önerilir.

4.    İstediğiniz zaman hizmetinden memnun olmadığınız rehabilitasyon merkezinden kaydınızı sildirip yine dilediğiniz merkeze kaydını yaptırmanız hakkınızdır. Ayrılmanız halinde, kayıt sildirme işlemini yapmadığınız durumda, eğitimine devam ediliyormuş gibi gösterilip çocuğunuzun adına ücret tahsilini yapabileceklerini unutmayınız. 

5.  Kayıt sildirmek istediğiniz durumlarda; “ayrılamazsınız”- “raporunuz yenilenmez”- “buradan ayrıldığınızda devlet bugüne kadar verdiği paraları geri alır” gibi yalanlarla kararınızdan vazgeçirmek isteyen kişi ve merkezlere itibar etmeyiniz. Kanmayınız, aldanmayınız.

6.  Kayıt sildirmek istediğiniz durumlarda; eğitim hizmeti alınan rehabilitasyon merkezine kayıt silme dilekçenizi vermeniz gerekmektedir. Merkez dilekçeye tarih ve sıra numarasını üzerine yazarak bir nüshasını size vermelidir. Verilmemesi durumda, Milli Eğitim Müdürlüğüne durumu bildiriniz. Başka bir merkezde eğitim aldırmak isterseniz, Rehberlik Araştırma Müdürlüğü size raporunuzun “aslı gibidir” onaylı bir nüshasını verecektir. Bu Raporla kaydınızı yeni merkezde yapabilirsiniz.

7.  Çocuğunuzun öğretmeninden veya fizyoterapistinden, eğitim verebilme yetkisinin olup olmadığını anlayabilmeniz için, diplomasını, kimliğini ve Valilik çalışma onayını isteyiniz. Bu sizin hakkınızdır. Çocuğunuz ehil ellerde olmayabilir. Aman DİKKAT!

8.  Çocuğunuzun öğretmeni veya fizyoterapisti ile devamlı olarak gelişimini tartışınız. Öğretmeni bu konuda sizlere bilgi vermek zorundadır. Çocuğunuzun gelişim sürecini öğretmenin dışında başkaları tarafından aktarılmak istenmesi durumunda, ısrarla öğretmeni ile görüşmeyi yapmak istediğinizi bildiriniz. Çocuğunuzun durumunu en iyi kendi öğretmeni bilebilir. Bu da hakkınızdır.

9.  Her ay için özel olarak planlanan, eğitim programını aybaşında isteyiniz. Bu programda yazıldığı gün ve saatlerde gibi, yazılı öğretmeni veya fizyoterapisti tarafından eğitim verilip verilmediğini takip ediniz.

10. Sorunlarınızı derneğimize iletebileceğiniz gibi, şikayetlerinizi de sırasıyla, Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Valiliği, Milli Eğitim Genel Müdürlüğüne de iletebilirsiniz. Bu şikayetinizden dolayı, kimse çocuğunuzun Anayasal hakkı olan eğitim hakkını elinden alamayacağı gibi her bir şikayet başka kişilerin de haklarını koruyacağı konusunda yardımcı olacağını bilmeniz gerekmektedir. Derneğimiz her konu da engelli birey ve ailelerine rehberlik yapmaya hazırdır.

YALOVA YENİ YAŞAM ENGELLİLER DERNEĞİ

Adına
Başkan Y.
Orhan GÜMÜŞ
 
www.rehabilitasyon.com

Özel Eğitim Haberleri

ATTENTIONER - DEHB Uygulayıcı Programı 29. Grup Eğitimine Başvurular başladı
Çocuğa uygulanan psikolojik testler gelişimleri için önemli
Dikkat Eksikliği Tedavisinde İlaç Dışında Uygulanacak Yöntemler
Basit ama öğrenemiyorlar!
Otizmle nasıl baş edilir, ebeveynler nelere dikkat etmeli?