Emzirme oranı Avrupa’nın çok gerisinde

Avrupa ülkelerinde ilk 6 ay bebeği sadece anne sütüyle besleme oranı yüzde 80’leri geçerken, Türkiye’de bu oranın son 4-5 yıllık çalışmayla yaklaşık yüzde 5’ten yüzde 30’a ancak yaklaştığı belirtildi.

NTV - Emziren Anneleri Destekleme ve Aile Sağlığını Koruma Derneği (EMAS) Başkanı Op. Dr. Sema Soysal, 1-7 Ekim Dünya Emzirme Haftası dolayısıyla, bebeklerin özellikle ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmenin önemli olduğunu vurguladı.

Bebek dünyaya geldiğinde annenin salgıladığı ilk sütün bir damlasının bile büyük önem taşıdığını ifade eden Soysal, bu sütün bebeği dış dünyadan koruyacak antikorlar açısından çok yoğun olduğunu, bebeği birçok hastalığa karşı aşı gibi koruduğunu söyledi.

Bebeğe 6 aylık olana kadar anne sütü dışında başka bir gıda verilmemesi gerektiğini vurgulayan Soysal, şunları kaydetti:

“Türkiye’de son yıllarda Sağlık Bakanlığı, hastaneler ve bazı derneklerin yaptığı çalışmalarla anneler emzirmeye yönlendirildi. 4-5 yıl öncesine kadar Türkiye’de ilk 6 ay sadece anne sütü alan bebeklerin oranı yaklaşık yüzde 5 civarındaydı. Yapılan çalışmalarla bu oran yüzde 30’a ancak yaklaştı. Halen yeni doğan bebeklerin yaklaşık yüzde 70’i ilk 6 ay sadece anne sütü almıyor. İngiltere gibi gelişmiş Avrupa ülkelerinde 0-6 ay sadece anne sütüyle beslenme oranı ise yüzde 80’nin üzerinde. Bu ülkeler halen oranı artırmak için büyük çaba harcıyor. Gelmişmiş ülkeler sağlıklı toplumu oluşturmak için insanı doğduğu andan itibaren ele alıyor.”

BEBEK MAMALARI ANNE SÜTÜNDEN UZAKLAŞTIRIYOR
Avrupa ülkelerinin bebeğin anne sütüyle beslenmesine destek olmak için televizyonlardan bebek maması reklamlarını yasakladığını ifade eden Soysal, Türkiye’de ise bütün mama firmalarının televizyon kanallarında reklamlarla anneleri yanlış yönlendirdiğini kaydetti.

Her ne kadar reklamda anne sütü vurgulansa da bebek mamasının annenin bir şekilde aklında yer ettiğini belirten Soysal, “anne zaten bebeği emzirirken zorlanıyor. Çevreden fazla destek de almıyor. Sıkışınca bebek mamasına sarılıyor. Türkiye’de emzirmenin daha sağlıklı sağlanması için bebek maması reklamlarının kesinlikle yasaklanması gerekiyor” dedi.

Emzirmenin bebek ve anne sağlığı açısından büyük yararlarının bulunduğunu dile getiren Soysal, şöyle devam etti:
“Anne emzirirken bebeğe sevgiyi, yaşama bağlılığı, güveni de aşılıyor. İlk 6 ay sadece anne sütüyle beslenen bebek, daha zeki oluyor. Yapılan araştırmalar emzirilmeyen çocuklarda psikolojik sorunların daha fazla görüldüğünü ortaya koyuyor. Bu çocuklar büyüdüklerinde toplumda fazla yer bulamıyor. Emzirme, annenin meme ve rahim kanserine yakalanma riskini de azaltıyor. Bebeğini emziren annede süt hormonunun etkisiyle mutluluk, huzur ve büyük bir rahatlık oluşur. Emzirilen bebek, hastalıklara karşı daha dirençli olurken, sindirim problemleriyle daha az karşılaşırlar.”

“KIZIMI 5 YAŞINA KADAR EMZİRDİM”
Soysal, bebeklerin 2 yaşına kadar emzirilmesinin önerildiğini, bu yaştan sonra da bebek bırakana kadar devam edilmesi gerektiğini belirterek, kendisinin kızını 5 yaşına kadar emzirdiğini anlattı.

Emzirme konusunda sadece annenin çabasının yeterli olmayacağını vurgulayan Soysal, “Baba, anneye emzirme için uygun ortam ve psikolojik rahatlık sağlamalı. Anne, ‘sütüm yetmiyor’ diye ek gıdaya yönelmemeli. Anne sütü, bebeğine emdiği sürece mutlaka yeter. Anne ve babanın büyükleri de emzirmeye destek olmalıdır” dedi.

Soysal, ek gıdaya geçildiğinde, özellikle 1 yaşından sonra da bebeklere mama önermediklerini belirterek, “Ülkemiz ek gıda cenneti. Taze meyve ve sebze, yoğurt, tahıl gibi birçok gıda bulunabiliyor. Bu gıdaların mamalardan çok daha faydalı olduğu unutulmamalıdır” diye konuştu.

Kadın Sağlık Haberleri

MENEPOZA YAKLAŞAN KADINLARDA DEPRESYONA GİRME RİSKİ DAHA YÜKSEK
Vajinal gençleştirme 'sağlığa zararlı olabilir'
Yeni salgın tehlikesi: Cinsel yolla bulaşan ve yayılmaya başlayan MG kadınları kısır bırakabiliyor
MUTLU BİR HAMİLELİK İÇİN YAPMANIZ GEREKEN 4 ŞEY
ERKEN ERGENLİĞE GİRMEK KIZ ÇOCUKLARIN YAŞAMLARINI NASIL ETKİLİYOR?