Empatik Çocuklar Yetiştirmek İçin Küçük Adımlar

Eda Eşit

Çocuğumuza önemsemeyi öğretmek, ebeveyn olarak en büyük sorumluluklarımızdan biri. Ancak maalesef bazı zamanlarda bütün dünya bu amacımıza karşı çıkıyor gibi hissedebiliyoruz. Şiddet, yoksulluk, bağnazlık haber bültenlerini doldurduğunda, çocuğumuza başkalarına karşı empati kurmayı nasıl öğretebiliriz?

Michele Borba kitabında bu konularda çeşitli öneriler sunmuş. Bu kuşakta gençler arasında artan narsisizmi diğer kuşaklarla karşılaştırmış ve yetişkinlere umut dolu mesajlar vermiş.

Arkadaş canlısı olun!

Yalnızca insanlarla arkadaş canlısı bir şekilde zaman geçirmek diğer insanlara karşı duyduğunuz empatiyi arttıracak ve daha nazik olma isteğinizi arttıracaktır. Bir aile üyesine, komşuya ya da bir kasiyere basit ancak içten bir selamlama küçük bir nezaket yayacak ve çocuğunuza diğerlerinin saygıyı hak ettiğini göstermiş olacaksınız.

Birlikte okuyun!

İyi bir kurgu, dünyayı diğerlerinin gözünden hayal edebilmek için güzel bir fırsattır. Hikayeler başka bir insanın duygu ve düşüncelerini anlamamız için bize etkili anlık bakışlar sunar, çocukların kendilerinden farklı koşullara sahip insanları anlamalarına karşı engelleri yıkar. Çocuğunuzla okumak ve hatta bunlar üzerine tartışmak onların bakış açısı alma yeteneklerini derinleştirir.

Birlikte oyunlar oynayın!

Yüz yüze oyunlar, özellikle strateji oyunları (satranç gibi) çocuklara karşısındakinin duygularını okuma ve nasıl davranacaklarına dair tahminler yapmak için iyi birer fırsat verir. Birlikte oynamak aynı zamanda çocukların arkadaşlıklarını da sağlamlaştırır.

Diğerlerini önemsemek için çocuğunuza anlamlı fırsatlar yaratın!

Çocuklar diğerlerine anlamlı bir şekilde yardım edebildiklerinde,  diğer insanlar üzerinde önemli pozitif etkileri olabileceğini fark ederler. Çoğu okul büyük çocuklar için daha küçük çocuklara yardım etme fırsatlarını oluşturur. (Derslerinde yardımcı olmak gibi). Okul dışında, küçük bir alanı diğerleriyle beraber temizlemek, bir aşevine yardım etmek, çocukların yardımlaşmayı öğrenmesi ve nezaketin diğer insanlar üzerinde yarattığı etkiyi görmesi için anlamlı fırsatlardır.

Çocukları kendilerini ‘yardımcı’ olarak görmeleri için özendirin!

Araştırmalar göstermiştir ki; yalnızca yardımsever bir davranışta bulunmakla karşılaştırıldığında; çocuklara, yardımcı olabilmek için bir fırsat verildiğinde, bu tür davranışar için çok daha istekli oluyorlar. ‘Sen, dışarı çıktığında ve birinin ihtiyacı olduğunu gördüğünde hemen yardım edebilecek bir çocuksun’ tarzı yorumlar, çocukların yardımseverlik ve empatiyi kendi karakterlerinin bir parçası olarak görmeye teşvik ediyor.


Çeviri Kaynağı: https://www.psychologytoday.com/blog/growing-friendships/201606/raising-empathic-kids

Çevirmen: Psk. Eda EŞİT