EMDR terapisi ile düzelen Geç Başlangıçlı TSSB olgusu

Bu olguda çocukluk çağı cinsel taciz yaşantısının yetişkinlik döneminde tetiklenmesiyle ortaya çıkan ve farmakoterapiye yeterince olumlu cevap vermeyen Geç Başlangıçlı TSSB ile komorbid Majör Depresyonun EMDR terapisi ile tedavisi tartışılmıştır.

Alişan Burak Yaşar1, Fatma Dilara Altunbaş3, Ayşe Enise Abamor2, Meliha Zengin Eroğlu1, Çiğdem Çelik Yaşar4

1-Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
2-İstanbul Şehir Üniversitesi
3-Üsküdar Üniversitesi
4-Maltepe Üniversitesi


Yaşamın çeşitli dönemlerinde yaşanan travmatik olaylar kısa sürede olumsuz ruhsal değişimlere sebep olabilir. Bu değişimler ne kadar uzun sürdüklerine ve nelere yol açtıklarına bağlı olarak çeşitli patolojik tanıların belirtisi olabilir. Travma ile ilişkili bir bozukluk olan Geç Başlangıçlı Travma Sonrası Stres Bozukluğu (Geç Başlangıçlı TSSB) vakalarında ise stres belirtileri travmatik yaşantının üzerinden 6 ay veya daha fazla süre geçtikten sonra gözlenir. Mevcut belirtileri ve hastanın psikiyatrik öyküsünü irdelemek, sıkıntıların temelinde yatan başlıca sorunları ve travmaları tespit etmek ardından bu doğrultuda uygun tedavi yürütmek klinik tablo karmaşık olsa dahi hastalarda iyileşme sağlayabilir. Bu olguda çocukluk çağı cinsel taciz yaşantısının yetişkinlik döneminde tetiklenmesiyle ortaya çıkan ve farmakoterapiye yeterince olumlu cevap vermeyen Geç Başlangıçlı TSSB ile komorbid Majör Depresyonun EMDR terapisi ile tedavisi tartışılacaktır.


Anahtar Kelimeler: Travma, Çocukluk Çağı Cinsel Tacizi, Geç Başlangıçlı Travma Sonrası Stres Bozukluğu (Geç Başlangıçlı TSSB), Majör Depresyon, Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (EMDR)

MAKALENİN PDF FORMATI İÇİN TIKLAYINIZ

Makaleler Haberleri