Psikolojik sorunların aşılmasında el sanatları kullanılarak resim, ahşap, boyama, takı tasarımı gibi uğraşlarla tedavi sürelerinin kısaldığını vurgulayan Aliyev, uğraş tedavisi sayesinde hastaların topluma daha çabuk kazandırıldığını söyledi.
Aliyev, Psikolojik sorunları olan kişilerin el sanatları gibi bir takım zihin ve kas koordinasyonu gerektiren psikomotor becerileri gerektiren uğraşlarla ilgilenmesi bu kişilerde rahatlamaya, eğer saldırgansa saldırganlığının azalmasına etki eder. Bu uğraşları yaparken harcadıkları enerjinin de yatıştırıcı etkisi görülür. şeklinde konuştu.
Ruhsal hastalıklarda iç dünya, bir çıkmazdır diyen Aliyev, İç zihnin karmaşasından dış dünya uğraşısına dönmek gerekir. Aynı zamanda bu türden aktiviteler bir toplulukla beraber yapıldığı için insan ilişkilerini geliştirir. Bu da ruh sağlığı için önemli bir adımdır. Uğraşı tedavisi adı verilen bu tür etkinlikler, yoğun stres yaşayan kişilerde büyük ölçüde rahatlama sağlayabilir. Günümüzde sanat, sözel iletişimi bozuk olan hastalarda, otizmli, mental gerilik, davranış bozukluğu gösteren çocuklarda, yaşlı, fiziksel mental problemi olan hastalarda, fiziksel hastalıklarda kişilik bozukluklarında kullanılıyor. Özellikle sözlü iletişimi sınırlı ya da eksik olan çocukların, bireylerin kendilerini ifade aracı olarak kullanabilecekleri sanatsal dil onları anlamak ya da anlamaya çalışmak yönünde çok değerli bir işlev görebilir. diye konuştu.
"RUHSAL BOZUKLUKLAR YETENEKLERİ ZAYIFLATIYOR"
Aliyev, ruhsal bozukluklar, aşırı kaygı durumu ve stresin insanların yeteneklerini zayıflattığını dile getirdi. Bu gibi durumların kişilerin düşüncelerini, dikkatlerini, konsantre olmalarını uzun vadede bozduğunu ifade eden Aliyev, "En önemlisi motivasyon kaynaklarını köreltiyor. Yine aynı şekilde bu tür psikolojik sorunlar bir şey yapma, eyleme geçme duygusunu yok ediyor. İşte uğraşı terapilerinin, rehabilitasyonun devreye girdiği en önemli noktalardan bir tanesi bu. El sanatları sayesinde psikolojik rahatsızlığı olanların meşguliyetleri artmakta ve bir nebze ruhsal gerginlikten uzaklaşmaktadır. dedi.
Serbest zamanların değişik etkinliklerle değerlendirilmesinin önemli olduğunun altını çizen Aliyev, Sanatsal etkinlikler ve spor aktiviteleri bir iletişim aracı olarak da kullanılmakta ve çoğu zaman sonuç stresten gerginlikten uzaklaşma, arınma ve yenilenme duygusu olmaktadır. değerlendirmesinde bulundu.
CİHAN