Ebeveynle Aynı Yatakta Uyumak Özgüveni Vuruyor

Uzmanlar, çocukların ebeveynleriyle aynı yatakta değil, ayrı odada yatmaları gerektiği konusunda uyarıyor. Sürekli anne ve babayla uyuyan çocuk korkak oluyor.

UZMAN psikolog Ahmet Kurt, çocukların ruhsal yönden sağlıklı gelişebilmeleri için ebeveynleriyle aynı yatakta değil, ayrı odada yatmaları gerektiğini söyledi. Ahmet Kurt, özellikle 3-4 yaşındaki çocukların anne ve babalarıyla uyumak istediğini, ancak ebeveynlerin buna izin vermemesinin çocuğun ruhsal sağlığı için önemli olduğunu kaydetti. Anne ve babasıyla aynı yatakta uyuyan çocuğun özgüven duygusunun gelişmesinin olumsuz yönde etkileneceğini ifade eden Kurt, “Sürekli anne ve babala uyuyan çocuk, yalnız kalmaktan, ayrı odada yakmaktan korkar hale gelir. Bu da onun kendine güven duygusunu zedeler, bağlılık duygusunu artırır.  Kişilik gelişimi sağlıklı olmaz” dedi.

‘12 yaşında annesiyle uyuyan var’

Çocuğun ruhsal gelişiminin ailenin davranışlarına bağlı olduğunu belirten Kurt, 12 yaşında çocuğuyla birlikte yatan aileler olduğunu kaydetti. Kurt, çocuğun davranışlarıyla ilgili bir şikâyetin aslında ailenin yanlış davranışından kaynaklandığını dile getirerek “Çocuk ailenin aynasıdır. Aile ne verirse onu alır. Eğer çocukla ilgili bir şikâyet varsa, aile  önce kendisini sorgulamalıdır. 12 yaşına kadar bir çocuğu yanında yatıran aile ‘Çocuk bizden ayrılmıyor’ şikâyetinde bulunması doğru değildir. Çünkü çocuğu kendisi bu hale getirmiş, aslında kendisi çocuktan ayrılmamıştır” diye konuştu. CİHAN

ÇOCUĞA ODASINI SEVDİRİN

Seslendiğinde biz seni duyabiliriz

- Öncelikle çocuk daha bebeklikten itibaren ebeveyn yatağına alınmamalı.

- Anne bebeğini emzirir emzirmez kendi beşiğine koymalı, aynı zamanda bu ezilme tehlikesini de ortadan kaldırır.

- Bazı çocuklar ‘karanlıktan korkuyorum’  diyerek ebeveyn yatağına gelmek ister. Bu durumda çocuğun yattığı odaya ‘gece lambası’ takılabilir.

- ‘Korkunç bir rüya gördüm’, ‘canavar gördüm’ diyen çocukları duygusal davranıp yatağa almak yerine, bazen uyuyana kadar bir masal anlatmak ya da çocuğun odasında oyalanmak yararlı olabilir.

- ‘Merak etme seslendiğin zaman seni duyarım’ telkini yapılabilir.

- Çocuğa kendi odasını ve yatağını sevdirecek oyuncak ve objeler konulabilir.

- Çocuğun odasının kapısını tamamen kapatmak yerine biraz aralıklı bırakılabilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Psikoloji Haberleri