Düzenli Uyumak Kalp Krizi Riskini Azaltıyor

Uyku düzeni birçok hastalıktan korunmak için doğal bir yöntem olduğu gibi kalbimizi de düzenli uyuyarak koruyabiliyoruz.

Sağlıklı bir kalp için dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgi veren Doç. Dr. Cenk Eray Yıldız, kalp ve damar hastalıklarının kadın-erkek, genç-yaşlı demeden herkesi ilgilendirdiğini, kalp ve damar hastalıklarından ölenlerin, diğer hastalıklardan ölenlerden çok daha fazla olduğunu belirtti.

KALP SAĞLIĞI İÇİN DÜZENLİ UYKU

Kalp krizinin en çok görüldüğü zaman diliminin sabaha karşı olduğuna dikkat çeken Yıldız, şöyle devam etti: “Çünkü sabaha karşı olan uykunun yüzde 80’i rem uykusu, yani rüya uykusudur ve tüm karışıklıklar bu uykuda ortaya çıkmaya başlar. Gözler hızlı hızlı gidip gelir, kaslar felç olur, solunum karışır. Eğer kişide apne şeklinde bir solunum bozukluğu varsa uykudaki bu şikayetler daha çok artar. Yapılan istatistikler uykuda ölümlerin en çok sabaha karşı gerçekleştiğini göstermiştir. Uykuda kalp krizi geçirme riski, gün içinde kalp krizi geçirme riskinden yüzde 6 daha fazladır.” Uykunun kaliteli olmasının, insanın hem günlük hayatını hem de sağlığını önemli ölçüde etkilediğini söyleyen Yıldız, “Uykunun vücudu fiziksel olarak dinlendirici etkisinin yanında birçok işlevi vardır. Kalp atımları, kan basıncı ve solunum sayısı uyku sırasında azalır. Yeme içme gibi vücut restorasyonu için çok önemli olan uyku, dengeli ve düzenli olmalıdır. Sağlıklı bir uyku düzeniniz yoksa stresten uzak durma şansınız yoktur. Günde beş saat uyuyarak sağlıklı bir yaşam elde edilebilir. Uyku saati kişiden kişiye 4-10 saat arasında değişir. Küçük uyku molaları hem stresi azaltır hem de geri kalan zamanı verimli geçirmeyi sağlar. Hafta içi yapılamıyorsa hafta sonu uyuyun. Ancak gün içindeki uyku gece uykusunun düzenini bozabileceği için gün içinde çok fazla uyumak doğru değildir. İspanyolların siesta dedikleri öğle uykusu alışkanlığının olduğu ülkelerde, kalp hastalıklarının düşük olması dikkat çekici bir durumdur” dedi. Yıldız, uyku kalitesi için önerilerini ise şöyle sıraladı: “Belli saatlerde uyuyup uyanmalı, uyku odası çok sıcak tutulmamalı, uyku odasında yemek yenmemeli ve uykudan önce aşırı egzersiz yapılmamalı.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel-sağlık Haberleri