DÜZCE'DE 19 BİN ANKSİYETE VAKASI

Düzce’de ruhsal sorunlar nedeniyle sağlık kuruluşlarına başvuranların sayısı her geçen gün artıyor. 2008 yılı içerisinde sağlık kurumlarınca 19 bin 653 anksiyete vakası kayda alındı.

DUZCEDAMLA.COM - İl Sağlık Müdürlüğü’nün akıl ve ruh sağlığı ile ilgili oluşturduğu istatistiki verilere göre 2008 yılı Kasım ayı sonuna kadar anksiyete bozuklukları ( kaygı bozuklukları, endişe, evham, daralma, bunaltı, afakan, stres kavramları da anksiyetenin içinde kapsanır. ) nedeniyle merkezde 12 bin 80, ilçelerde ise 7 bin 573 vakaya müdehale edildi.

KADINLARDA DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR

    Endişe, korku, gerginlik, daralma, huzursuzluk, kaygı, sıkıntı, bunaltı, tedirginlik gibi reaksiyonlar gösteren, kimi zaman da bedensel ya da psikiyatrik bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkan Anksiyetenin kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görüldüğü gözlemlendi.

    Ayrıca 10 aylık süreç içerisinde anksiyete rahatsızlığının en çok görüldüğü ilçe Çilimli oldu. İlçe Toplum Sağlığı Merkezi’nde Kasım ayının sonuna kadar 2 bin 476 vakaya anksiyete teşhisi kondu. Diğer ilçelerde ise durum şu şekilde: Akçakoca’da bin 605 vaka, Gümüşova’da bin 115 vaka, Kaynaşlı’da 922 vaka, Gölyaka’da 721 vaka, Cumayeri’nde 435 vaka ve Yığılca’da 299 vaka.

ANKSİYETENİN BELİRTİLERİ

    Hastalığın belirtileri ile ilgili şu bilgilere ulaşıldı: “Anksiyeteli kişi kendisini endişeli, gergin, tedirgin, korku içinde, kaygılı, patlayacak gibi hisseder; her an kötü bir şey olacakmış ya da kötü bir haber alacakmış gibi geldiğini belirtir. Huzursuzdur, yerinde duramaz, oturduğu yerde sürekli hareket halindedir, elleriyle parmaklarıyla oynar, elbiselerini çekiştirir. Seslerden aşırı irkilir. Sabırsızdır, çabuk kızar, çabuk parlar. Konuşmaları titrektir.

    Ellerinde titreme, yüzünde kızarma ya da solgunluk, terleme vardır. Genel olarak dikkatini bir konuda toplamakta güçlük çeker. Olası bir tehlike için sürekli tetikte gibidir.”

Psikiyatri Haberleri

MÜKEMMEL DENGE: BEYİN HASSASİYETİNİ NASIL AYARLIYOR?
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) tedavisi
Attentioner DEHB Programına Yoğun Katılım