RENZULLI LEARNING SYSTEM
Renzulli öğrenme sistemi, Amerika’nın Connecticut üniversitesinden, Prof. Dr. Joseph Renzulli ve eşi Prof. Dr. Sally Reis Renzulli tarafından geliştirilmiş olan sürekli kendini yenileyen farklı yeni bir sistemdir. 2005 yılında web tabanlı sisteme geçiş yapılmıştır Sistem yaklaşık 32 yıllık bir araştırmanın ürünüdür.Araştırmanın temel konusu çocukların zeka ve yetenek alanlarını nasıl geliştirebiliriz? var olan potansiyellerini en yüksek seviyeye nasıl çıkartabiliriz.?Araştırma da öğrencilerin ilgi alanları,yetenek alanları,öğrenme stilleri,kendini ifade etme stilleri tespit edilip ayrıntılı profilleri oluşturulmuştur.Daha sonra profile uygun aktiviteler sunularak öğrencilerin gelişimleri kayıt altına alınmıştır.Araştırma sonucuna göre sistemi takip eden öğrencilerin zeka ve yetenek alanlarının geliştiği,okul başarısının arttığı görülmüştür.Sistem Dünya’nın farklı ülkelerinden öğrencilere uygulanarak bilimsel olarak başarısını kanıtlamıştır.Dünyada zeka ve yeteneği en iyi geliştiren sistem olarak bilinmektedir.Amerika’da 500’den fazla kurumda kullanılmakta,kurumların eğitim sistemlerinin temelini oluşturmaktadır.
ÖĞRENCİ PROFİL OLUŞTURMA AŞAMASI
Renzulli Learning System’de profil oluşturma aşaması çok büyük önem taşımaktadır.Her birey farklıdır dolayısıyla herkese aynı program uygulanmamalıdır.Renzulli Learning System’de her çocuğa farklı müfredat programı uygulanmaktadır.
Başlangıç aşamasında 5 alanda sunulan ölçeklerle sistemde her öğrenci için özel bir profil oluşturulur.
İLGİ ALANLARINA YÖNELİK SORULAR
Bu alanda her öğrencinin ilgi alanlarının tespit edilmesi adına ayrıntılı ölçekler uygulanmaktadır.
Hangi alanlara ilgi duyarsınız?
Sanata mı?,Atletizm ve spora mı?,İş ve yönetim mi?,Bilgisayar ve Teknoloji mi?,Drama ve müzik mi?,Yabancı diller mi? Matematik mi?,Fen Bilimleri mi?,Tarih mi?,Edebiyat mı?,Fotoğraf ve Video mu? Gazetecilik mi?,Yazarlık mı?,İnsanlara yardım etmek mi?
İlgi alanlarını derinlemesine tespit etme adına 10 farklı ölçek uygulanmaktadır.Öğrenciler, ilgi alanları ile ilgili sorulan her soruyu çok severim,severim,emin değilim,sevmem ve hiç sevmem şeklinde sınıflandırırlar
Ölçekler tamamlandığında öğrencinin ayrıntılı ilgi alanları profili ortaya çıkar.
YETENEK ALANLARININ BELİRLENMESİ
Bu alanda her öğrenciye sınıf seviyesine göre farklı branşlarda akademik başarısının nasıl olduğu sorulur.Derecelendirme yapılır.
Bunun yanında yetenek alanlarının tespit edilmesi adına ayrıntılı ölçekler uygulanmaktadır.Hangi branşları sevdiği ve hangi derslerde iyi olduğu konusunda sorular yöneltilir.Yetenek alanları ölçekleri tamamlandığında öğrencinin ayrıntılı ilgi alanları profili ortaya çıkar.
ANLAMA VE KENDİNİ İFADE ETME STİLLERİNE YÖNELİK SORULAR
Bu kısımda bireyin kendisini nasıl ifade etmekten hoşlandığını öğrenme adına bir takım ölçekler uygulanmaktadır.
Örneğin daha çok olayları tartışarak mı,bir takım çalışmalarda aktif rol alarak mı,resim yaparak mı?,İnsanlara yardım ederek mi?.gibi sorularla bireylerin kendilerini ifade etme biçimleri oluşturulmaktadır.
Ölçekler uygulandığında öğrencinin kendini ifade etme stili ortaya çıkmaktadır.
ÖĞRENME STİLLERİNE YÖNELİK SORULAR
Bu alanda her öğrencinin bir bilgiyi nasıl öğrendiğinin tespit edilmesi adına ayrıntılı ölçekler uygulanmaktadır? Temel soru şudur? Bir bilgiyi nasıl öğreniyorsun?
Defterine not alarak mı?,Bir arkadaşının sana yardım etmesi ile mi?,Öğretmenini dinleyerek mi?,Görsel olarak mı?,Oyunlar oynayarak mı?,
Bu kısımda da öğrenciye bir takım açık uçlu sorular yöneltilmektedir.Bu soru öğrenci tarafından nedenleri ile birlikte sisteme girilmektedir.
Örneğin bir kitap yazmak isteseniz bu hangi türde bir kitap olurdu?.Neden bu türde bir kitap yazmak istiyorsunuz?
Ayrıntılı ölçekler uygulandığında öğrencilerin bir bilgiyi nasıl daha iyi öğrendikleri ortaya çıkmaktadır.
AÇIK UÇLU SORULAR
Bu kısımda öğrencilere açık uçlu sorular yöneltilir.Örneğin bir ülkeye gittiğinizde en çok gezmek istediğiniz mekanlar nereler olurdu? Neden bu mekanları gezmek isterdiniz?
Verilecek cevapları sistem anahtar kelimelerden tanıyarak profile eklemeler yapmaktadır.Bu kısım isteğe bağlı olarak doldurulmaktadır.
PROFİL
Bu kısımda uygulanan ölçekler ve açık uçlu sorular sonucunda sistem otomatik olarak bireyin ayrıntılı profilini çıkarmaktadır.Sınıf düzeyi,ilgi alanları,yetenek alanları,ifade etme stilleri,öğrenme stilleri gibi alanlarda öğrencinin profili çıkarılmaktadır.Bu profil rapor şeklinde print edilebilmekte ve öğrencinin dosyasında konulabilmektedir.Her bireyin ilgi alanları zamanla değişeceği için kişi istediği zaman sisteme girip profilini güncelleyebilmektedir.
ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ AKTİVİTELER
Renzulli Learning system içerisinde uzmanlar tarafından hazırlanmış atmış bin civarında aktivite bulunmaktadır. Sistem öğrencinin profiline uygun olan aktiviteleri seçerek öğrencinin kullanımına sunmaktadır.
Aktiviteler
- Yaratıcılık aktiviteleri
- Düşünce Becerilerini Geliştirme Aktiviteleri
- Ders Aktiviteleri
- Sanal Geziler
- Web siteleri
- Eğitim amaçlı geziler
- Dijital kitaplar
- Video ve Dvdler
- Online sınıf aktiviteleri
- Projeler
NOT DEFTERİM
Not defterim kısmına öğrencinin yaptığı bütün aktiviteler,girdiği siteler,giriş tarihleri,öğrenci notları ve öğrencinin belirlediği favori aktiviteler bu kısma kaydedilmektedir.Öğrenci sistem içerisinden arkadaşlarına ve öğretmenine mail gönderebilmekte, aktivite önerebilmektedir.
SİSTEME ANNE BABALARIN GİRİŞİ
Anne ve babalar istedikleri zaman, sisteme giriş yaparak çocuklarını sistemden takip edebileceklerdir.Aileler çocuklarının hangi gün, hangi saatte,hangi sitelere girdiğini,hangi aktiviteleri yaptığını görebilmektedirler.Ayrıca araştırma sitelerine de anne babaların erişimi sağlanmaktadır.
Sistem ABD hükümetinin garantisi altındadır.Olumsuz bir takım aktivitelerle karşılaşmayacağınız garanti edilmektedir.
SİSTEME ÖĞRETMEN GİRİŞİ
Bu kısımda da sınıf öğretmeni sistemden kendi sınıfındaki bütün öğrencilerini takip edebilmektedir.Her öğrencinin ilgi alanları,yetenek alanları,öğrenme stilleri gibi konularda ayrıntılı bilgiye sahip olan sınıf öğretmeni her öğrencisine,öğrencinin profiline uygun etkinlikler verebilmektedir.Öğretmenler bütün öğrencilerini sistemden takip ederek hangi aktiviteleri yaptığını da kontrol edebilmektedir.Öğretmen sisteme giriş yaparak her öğrenciye ait aktiviteleri print edip derste her öğrenciye farklı bir müfredat uygulayabilmektedir.
SİSTEME YÖNETİCİ GİRİŞİ
Sisteme dahil olan kurumlara bir adet yönetici şifresi verilmektedir. Yönetici sistemden bütün kurumun fotoğrafını çekebilmektedir.Örneğin kurumda eğitim alan matematiğe ve fene ilgi duyan çocuklar kimler,3.sınıflarda kaç tane sanata ilgi duyan çocuk var?,1.sınıfların veya bütün okulun ağırlıklı öğrenme stili nedir? Hangi çocuklar tartışma yöntemiyle kendini ifade etmekten hoşlanıyor gibi bir çok değişkeni kullanarak sistem içerisinde tarama yapılabilmektedir.Yönetici sisteme müfredat koordinatörü olarak öğretmenleri atayabilmektedirler.Sistemle ilgili bütün düzenlemeleri yönetici yapabilmektedir.
PROJE SİHİRBAZI
Sistem içerisinde proje sihirbazı yer almaktadır.Proje sihirbazı ile öğrenciler adım adım bilimsel projelerini oluşturabilmektedirler.Ülkemizde genelde öğrencilerden proje yapmaları istenir ancak bir projenin nasıl hazırlanacağı öğretilmez.Çocuklarda bir projenin nasıl hazırlanacağını bilmedikleri için bu konuda problem yaşarlar.Proje sihirbazı öğrencilere adım adım bilimsel araştırma projesi hazırlamayı öğretiyor.
GENEL DEĞERLENDİRME
Renzulli Learning System Dünyada bir çok ülkede (İngiltere,İsviçre,Suudi Arabistan, İsrail, Dubai, Belçika, Fransa vb) kullanılmaktadır. Bu ülkelere Türkiye’de dahildir. Sistem internet üzerinden kullanıldığı için kısa zamanda binlerce okul tarafından kullanılmaya başlandı. Öğrenciler kullanıcı adı şifreleri ile istedikleri zamanda ve mekanda sisteme giriş yaparak aktiviteleri yapabilmektedir. Sistemin arkasında Connecticut Üniversitesi bulunmaktadır.Her yıl sisteme ayrılan kaynak artırılmakta ve kalite artmaktadır. Sistemin çok güzel bir parolası var.Hiç bir çocuk sıkılmayacak.
Sistem Türkiye’de Üstün zekalılar enstitüsü tarafından kullanılmaktadır.Enstitü sistemin Türkiye’de öncülüğünü yapmaktadır.Sistemi ilk kez Türkiye’ye getiren,inceleyen,kullanan ve sistem yöneticiliğini yapan biri olarak konuşursam bütün kurumların az masraf dahilinde bu sistemi kullanmasını tavsiye ediyorum.Gerçekten az masraf dahilinde sisteme dahil olarak okulda uygulanan eğitim programının çıtasını yükseltmek mümkün.
Sisteme okul olarak dahil olunduğu gibi bireysel olarak ta başvuru yapıp belli bir ücret dahilinde kayıt yaptırılabiliyor.
Kaynakça
www.renzullilearning.com
Gürkan Yaşar
Üstün Zekalılar Eğitim Danışmanı
Üstün zekalılar enstitüsü
www.ustunzekalilar.org