Dünyada sigaradan her 6 saniyede bir kişi ölüyor

Sigaraya bağlı ölümler her geçen gün artıyor. Hatta tablo o kadar vahim ki, Türkiye'de sigaraya bağlı yıllık ölüm sayısı, bir yılda trafik kazalarında ölen 5 bin kişinin yaklaşık 25 katı.

Sigara içme yasağı toplumun çok büyük kesimi tarafından memnuniyetle karşılanırken kafe ve lokanta sahipleri ise durumdan şikayetçi... Türkiye'de, her yıl trafik kazalarında ve depremde ölenlerden daha fazla kişi, sigaraya bağlı nedenlerle yaşama veda ediyor. Dünyada ise her yıl 5 milyon kişi, sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiriyor. Yani her 6 saniyede 1 kişi ölüyor. Türkiye'deki tabloya göre 70 milyon nüfusun 20 milyonu sigara içiyor, her yıl 120 bin kişi sigaraya bağlı nedenlerden dolayı hayatını kaybediyor.

Haberin görüntüsü için tıklayınız

Akciğer kanseri dünyada giderek artış gösteriyor. Dünyada yıllık olarak 1 ilyon yeni akciğer kanseri tanısı, her 30 saniyede bir yeni bir akciğer kanseri teşhisi konuluyor. Türkiye'de ise her yıl yaklaşık 20 bin erkek, 4 bin kadına akciğer kanseri teşhisinde konuluyor. Bu da her 20 dakikada bir yeni bir akciğer kanseri teşhisi anlamına geliyor. Sigara dumanı, sigara içmeyenlerde akciğer kanserini yüzde 30-40 oranında artırıyor. Devamlı sigara dumanına maruz kalan kadınlarda 50 yaşına kadar meme kanseri olma riski yüzde 60 artıyor. Sigaranın zararları artık pek çoğumuz tarafından daha iyi biliniyor. Hatta öyle ki çıkarılan kapalı alanlarda sigara içme yasağı ile devlet eliyle de buna katkı sağlandı. Ancak yasaya lokanta, kafe, kahvehane gibi işletme sahibi esnaf, iş yapamadığı gerekçesiyle karşı çıkıyor. Şimdi sigara yasağı Anayasa Mahkemesinde görüşülüyor. Çıkacak karar ise merakla bekleniyor.

Genel-Sağlık Haberleri

Türkiye'de Sigara Kullanan Kadın Sayısı Artıyor
Ölen bir insanın beyin aktivitelerini ilk kez görüntüledi
TPD de Çağrıya Katıldı: Tedirgin Olma Aşı Ol!
Karantina Çocukların Uzağı Görmesini Olumsuz Etkiledi
Google'dan cilt hastalıklarını tespit eden yapay zeka