DÜNYACA TANINAN ÖDÜLLÜ MÜZE

Trakya Üniversitesi Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi 500 yıl öncesinde akıl hastalarının müzikle tedavi edilmesi, günümüzde cansız mankenlerce canlandırılıyor.

Avrupa Konseyi tarafından 2004 yılında 48 Avrupa ülkesinden 60 aday müze arasında Avrupa Müze Ödülü'ne layık görülen Trakya Üniversitesi Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi, her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.

Yeniimaret Mahallesi'ndeki bu müzede 500 yıl öncesinde akıl hastalarının müzikle tedavi edilmesi, günümüzde cansız mankenlerce canlandırılıyor. Tedavide, dönemin hekimlik bilgilerinin yanı sıra müziğin, su sesinin, güzel kokuların ve meşguliyetin kullanıldığı bu mekanlar, geçmişi zengin bir görsel anlatımla günümüze taşıyor. Müzede arkeolojik veya etnografik eserler değil, o dönemdeki tedavi yöntemleri sergileniyor.

Müzedeki birinci avluya girince konukları musikinin güçlü nağmeleri sarıyor. Müzenin ana mekanı olan ''Psikiyatri Tarihi Bölümü''ne girenler kendilerini yüzyıllar öncesinin terapi ortamında buluyorlar. Ortadaki havuzun şadırvanından akan suyun sesi, neyin mistik sesiyle birleşerek konuklarını zamanda yolculuğa çıkarıyor. Külliyede, hastanenin yanı sıra sosyal, kültürel ve dini nitelikteki yapılar yer alıyor.

Zaman

Psikiyatri Haberleri

MÜKEMMEL DENGE: BEYİN HASSASİYETİNİ NASIL AYARLIYOR?
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) tedavisi
Attentioner DEHB Programına Yoğun Katılım