Dondurma da diyet listelerine girdi!

Yakın geçmişe kadar sadece yaz aylarında tüketilen dondurma, son zamanlarda bin bir çeşidiyle her gün hayatımızda... Doğum günü pastası bile yaptığımız dondurma, diyetisyenler tarafından rejim listelerine de eklendi

Yakın geçmişe kadar sadece yaz aylarında tüketilen dondurma, son zamanlarda bin bir çeşidiyle her gün hayatımızda... Doğum günü pastası bile yaptığımız dondurma, diyetisyenler tarafından rejim listelerine de eklendi

Yaz-kış keyifle yediğimiz dondurmanın yararlarını biliyor musunuz? Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Diyestisyen Yeşim Çelik, dondurmanın faydaları ve tüketilirken dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi... Dondurma, yüksek miktarda süt içermesinden dolayı besin değerleri açısından zengindir. Dondurmada protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra; A, B, C, D ve E grubu vitaminlerle birlikte kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller de bulunur.

ZAYIFLAMAYA YARDIMCI

Zayıflama diyeti uygulayanlar da dondurma tüketebilir. Bu kişiler, tatlı ihtiyacını gidermenin, süt gereksinimini karşılamanın bir yolu olarak dondurma tüketebilir. Aynı zamanda diğer tatlılara göre düşük enerji içermesi nedeniyle diyetisyenler tarafından önerilmektedir. Dondurma her mevsim ve herkes tarafından tüketilebilir. Dondurmanın kilo yapması; günlük tüketilen kalori miktarı ve harcanan enerji miktarı ile ilişkilidir. Dondurmanın kalori değeri; baklava, pasta gibi hamurlu tatlılara oranla çok daha düşüktür. Aynı zamanda çok daha besleyici bir seçimdir. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme programında haftada bir-iki kez dondurma tüketilmesi önerilebilir. Eğer sağlıklı ve dengeli besleniyorsanız, egzersizinizi yapıyorsanız; fazla miktarlarda olmamak kaydıyla dondurma tükenmenizde hiçbir sakınca yoktur.

ŞİFA NİYETİNE DONDURMA

Dondurma aç karnına tüketildiğinde, iştah kapanmasına neden olabileceği için fazla yemek yenmesini engeller. Midede kramp oluşturmaması için yavaş yavaş yenmelidir. Dondurmayı aniden yutmak, mide kramplarına ve kasılmalara neden olabilir. Bademcik ameliyatlarından sonra bazı doktorlar, dondurma yenmesini tavsiye eder. Hatta bu tür durumlarda dondurmanın, komplikasyonları azalttığı biliniyor. Ancak solunum enfeksiyonu sırasında, yutak ve bademcik iltihaplarının tedavi sürecinde dondurma önerilmez. Bu durumlarda; çok sıcak ve çok soğuk besinler tüketilmemelidir. Diyabet hastaları da, piyasada bulunan tatlandırıcı ile hazırlanmış dondurmaları yiyebilirler. Dondurmanın yapımında süt ve süt ürünlerinin yanı sıra; şeker, glikoz şurubu gibi tatlılık verici maddeler, bitkisel yağ ve/veya süt yağı, çeşidine göre çikolata, kakao, meyve, fındık/fıstık, karamel gibi besinler, sahlep, kıvam verici, doğal ve doğala özdeş aromalar bulunur.

HİJYENE DİKKAT!

Dondurmayı tüketirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; dondurmanın sağlık ve hijyen kurallarına uygun olarak hazırlanmış olmasıdır. Özellikle dondurmanın, hazırlanırken mikroorganizmalarla hiçbir şekilde temas etmemiş olması gerekir. Süt, mikroorganizmaların üremesi için çok iyi bir ortamdır. Bu nedenle çok kolay bozulur ve sağlığa aykırı bir duruma gelir. Bu nedenle dondurmanın pastörize sütten yapılması ve hijyenik koşullarda üretilmesi çok önemlidir.

ÇOCUKLARA ENERJİ VERİR

İzinsiz üretilen veya son kullanma tarihi geçmiş ürünler asla satın alınmamalıdır. Ayrıca bu tür gıdaların servis edildiği soğutucuların yeterli soğuklukta ve çalışıyor durumda olmasına da dikkat edilmelidir. Sağlıksız ve hijyenik şartlardan uzak şekilde üretilen dondurma ve buzlu ürünlerin tüketiminin, hastalıklara davetiye çıkardığı unutulmamalıdır. Özellikle çocuklarda fazla olan kalsiyum ihtiyacının karşılanması için dondurma tüketimi önemlidir. Ayrıca dondurma, enerji açığı olan çocuklar için de yararlıdır.

Genel-Sağlık Haberleri

Türkiye'de Sigara Kullanan Kadın Sayısı Artıyor
Ölen bir insanın beyin aktivitelerini ilk kez görüntüledi
TPD de Çağrıya Katıldı: Tedirgin Olma Aşı Ol!
Karantina Çocukların Uzağı Görmesini Olumsuz Etkiledi
Google'dan cilt hastalıklarını tespit eden yapay zeka