Domuz gribinden ölenlerin sayısı 27'ye yükseldi. Gün geçtikçe artan ölü sayısı, vatandaşlarda 'Bu gribe yakalanan herkes ölüyor mu?' tedirginliğine yol açtı. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Hürrem Bodur, kamuoyunda oluşan kaygıyı giderdi: "Domuz gribine yakalanan herkes ölmüyor.
27 kişi öldüyse 250 bin kişi ayakta geçirdi." Salgınla birlikte vakaların arttığını, buna bağlı olarak ölüm oranlarının yükseldiğini söyleyen Bodur, "Hep ölüm yansıdığı için toplumda 'domuz gribi eşittir ölüm' gibi psikolojik bir hava var. Belki 200-300 bin civarında hastalığı hafif semptomlarla atlatan insan var. Hastalık karakter değiştirdi, daha çok ölüme neden oluyor diye bir veri yok." dedi.
Sağlık Bakanlığı'nca doğrulanmış vakaların bin 600 civarında olduğunu kaydeden Doç. Dr. Bodur, hastanede yatan hastalara grip ve ateşe yönelik tedavi uygulandığını anlatıyor. Gribin yanında zatürre ve sinüzit varsa antibiyotik kullanıldığını, hafif domuz gribi geçirenler gebe, çocuk, yaşlı ve kronik hastalarda ise derhal gribe yönelik antiviral tedavisine başlandığını açıklıyor.
ÖLENLERİN YARIYA YAKINI RİSK TAŞIMAYANLAR
Bodur, ölenlerin yarıya yakınının risk taşımayan ve altta ağırlaştırıcı faktörleri olmayan insanlar olduğunu belirtiyor. Diğer ülkelerde de benzer bir tablonun yaşandığını ifade ederek, "Siz ne yaparsanız yapın hastalığın seyrini değiştirmiyor bazen. Sağlam insanda da ölümcül olabiliyor." diyor. H1N1 aşısı tartışmalarına da değinerek, şu ana kadar 120 bin civarında kişiye aşı yapıldığı ve hiçbir ciddi yan etki yaşanmadığını vurguluyor.
HASAN BOZKURT ANKARA CİHAN