‘Dokuz Yüz Katlı İnsan’ bir psikoloji kitabı. Tasavvuf ve Benötesi Psikoloji üst başlığını taşıyor. İstanbul’da doğan, eğitimini İsviçre’de tamamladıktan sonra geri dönen Psikiyatr Dr. Nesip Mustafa Merter imzasını taşıyor. Son 10 yılını benötesi psikoterapisi alanında çalışmaya ayıran Merter, ulusal (aslında geleneksel) ve uluslararası çalışmaların sentezine ulaşmış netice itibarıyla. İşi insanı anlamaya çalışmak olan psikiyatrların kişiliğin labirentleri arasında geçirdikleri yüzlerce yılda maneviyatı ihmal ettikleri keşfiyle başlıyor anlatmaya Prof. Merter. Bu keşfin ardından senelerce susuz kalmış biri gibi hem kendinin hem insanın dramını anlamak için sürekli okuduğunu, psikiyatr olmasına rağmen defalarca depresyona girip çıktığını dile getiriyor. Uzakdoğu bilgeliği ile başladığı arayışı onu getirip İslam tasavvufunun kapısına bırakıyor. Hikayesini, “İnsana bakışım derinlik kazandıkça terapi tarzım da değişime uğradı. Pek farkında olmadan giderek maneviyat ve psikolojinin sentezine doğru yöneldim.” diye özetleyen Dr. Nesip Merter, başlangıçta Freud ve Nietsche’den başlayarak bilinçdışının keşif sürecini anlatıyor. İslam’ın tarif ettiği farklı bilinç durumlarından sonra Yeniçağ’ın ürünü olan maneviyat arayışına getiriyor sözü. Ben ötesi psikoloji de işte burada devreye giriyor.
Kitabın sonlarına doğru depresyonun, keşfi hayli geciken ‘maneviyat eksikliğinden’ kaynaklandığı sonucuna varmak hiç de sor değil. Merter, bilim adamı sıfatı ile asrın hastalığı diye nitelenebilecek depresyonun manevi aidiyetsizlikten kaynaklandığı tespitini yapıyor. Zürih’te psikoterapi alanında çalışırken Jung’cu ve Varoluş Analizi ekollerinden etkilendiğini belirten yazarın tasavvufu benimsemesi biraz da bu yakınlıktan kaynaklanıyor.
DOKUZ YÜZ KATLI İNSAN
Nesip Mustafa Merter
Kaknüs Yayınları
443 sayfa
0216 341 08 65
DOKUZ YÜZ KATLI İNSAN
Psikolojinin maneviyatı ihmal ettiğini söyleyen Dr. Nesip M. Merter, tasavvufla psikoloji arasında ilişki kurmayı hedefliyor.