Doğuştan Kalça Çıkığı Bebeklerin Yürümesini Engelliyor

Dünyaya Gelen Bebekler Zaman İçerisinde Birçok Aktivitelerini Kazanmaya Başlıyor. Öğrenme ile Başlayan Süreçte Yürümede Bebekler İçin En Büyük Engellerden Birisidir.

Dünyaya gelen bebekler zaman içerisinde birçok aktivitelerini kazanmaya başlıyor. Öğrenme ile başlayan süreçte yürümede bebekler için en büyük engellerden birisidir. Bebeklerin ortalama yürüme yaşının 12 ay (1 yaş)olduğunu belirten uzmanlar, bu süreçte yürümeyen bebeklerin belki genetik faktörlere bağlı olarak 9 aylıkken de yürüyebileceği gibi 15 aylığa ulaştığında da yürümesinin mümkün olduğunu dile getiriyor. Ancak 15 aylık süreyi aşması durumunda ise anne ve babaların çocuklarının yürümemesi ile ilgili sebepleri araştırmalarının yararlı olacağına dikkat çekiyorlar. Türkiye'de bebeklerin zamanında yürümemelerinin başlıca sebebinin ise fark edilemeyen doğuştan kalça çıkığı olması olarak gösteriliyor.

Acıbadem Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mahmut Baktır, bebeklerin birçok aktivitelerini anne ve baba tarafından yakın takibinin önemli olduğuna işaret etti. Bu aktivitelerin zamanında yerine getirmeyen bebeklerle ilgili dikkatli olunmasını ve sebebinin mutlaka araştırılması gerektiğini anlattı. Dr. Baktır, bebeklerdeki yürüme aktivitesinin de zamanıı geçmesinin sıkıntıların habercisi olacağına işaret ederek, "Ülkemizde yürüme gecikmesinin en önemli sebebi 'doğuştan kalça çıkığıdır'. Bu nedenle önce bu araştırılmalıdır. Ancak 15 ay doğuştan kalça çıkığı tedavisi için gecikmiş bir yaştır ve bu yaştan sonra ancak cerrahi yöntemle tedavi edilebilir. Oysa kalça çıkığı erken teşhis edilirse tedavisi çok daha basittir. Özellikle ailede kalça çıkığı olan biri varsa çocuklar mutlaka bu yönden kontrolden geçirilmelidir. Biz kalça çıkığının erken teşhisi açısından tüm çocuklara 1 aylık olunca kalça ultrasonu önermekteyiz. Bu yapılamadığı takdirde 4. ayda kalça filmi çekilmesini önermekteyiz. Böylelikle erken teşhisle sadece ara bezi ile dahi kalça çıkığı tedavi edilebilmektedir." dedi.

Baktır, yürüme gecikmesinde Türkiye'de en çok görünen ikinci etkenin ise beyin ve sinir sistemiyle ilgili faktörler olduğunu açıkladı. Baktır, bunların da bir kısmı enzimler ve hormonlarla ilgili olup ancak geç kalındığı takdirde beyni etkileyerek zeka geriliği ve dolayısıyla yürüme gecikmesine neden olduğunu aktardı. Baktır, şu bilgileri verdi: "Bunlardan en önemlileri hipotroidi (troid bezinin yeterli çalışmaması) ve fenilketonüridir (kalıtımsal görülen metabolik bir hastalık). Sağlık Bakanlığı bu iki hastalığın erken teşhisi için bir program yürütmektedir. Bu programa uyulduğu takdirde bebek 2- 3 günlükken topuktan alınan 2 damla kan ile bu hastalıkların erken teşhisi sağlanmakta erken tedavi ile de zeka geriliğine (dolayısıyla yürümede gecikmeye de ) sebebiyet vermesi engellenebilmektedir. Bunların yanında birtakım kalıtsal metabolik hastalıklarda beyin gelişimini etkileyerek yürüme gecikmesine neden olabilir."

Dr. Mahmut Baktır, bebeklerde yürümenin gecikmesinin birçok etkeni olduğunu ve bunların başında gelenlerden birisinin ise beyinde yapısal olarak meydana gelen bozukluklar olabileceğini dile getirdi. Baktır, "Beyni etkileyen bazı faktörler ve beyinde birtakım yapısal bozukluklarda yürüme gecikmesine neden olabilmektedir. Bunların içinde en önemlisi çocuğun doğarken oksijensiz kalmasıdır (asfiksi). Bunu önlemek içinde mümkün olduğu kadar tüm doğumlar bir sağlık kuruluşunda ve doktor kontrolünde yapılmalıdır. Ayrıca daha az olmak üzere bazı kemik hastalıkları ve bazı adale hastalıkları da yürüme gecikmesine sebep olabilmektedir. Tüm bunların erken dönemde tespiti için şüphelenilen en erken dönemde çocuk doktora götürülmeli ve gerekli araştırmalar yapılmalıdır." diye konuştu. (CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Özel Eğitim Haberleri