Doğum sonrası hüzün normaldir

Yrd. Doç. Dr. Berfu Günel Akbaş'a göre Doğum yaptıktan sonra annelerin psikolojik bir çöküntü yaşaması normal bir hüzün ifadesidir.

NTV & AA - Doğum yaptıktan sonra annelerin çoğu psikolojik bir çöküntü yaşayabiliyor. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Berfu Günel Akbaş, bu durumun kadınların neredeyse yüzde 80’ inde görüldüğüne dikkat çekti...

İSTANBUL - Yeditepe Üniversitesi Hastanesi psikiyatri uzmanı Yrd. Doç. Dr. Berfu Günel Akbaş, doğum yaptıktan sonra annelerin birçoğunun psikolojik çöküntü yaşayabildiğine işaret ederek, “Doğum sonrası psikiyatrik rahatsızlıklar genel olarak kadınların yüzde 80’inde görülür. Bunun en büyük oranını, doğum sonrası ‘annelik hüznü’ dediğimiz dönem oluşturur” dedi.

“Annelik hüznü”nün doğumun ilk günlerinde ortaya çıktığını belirten Yrd. Doç. Dr. Berfu Günel Akbaş, kolay ağlama, uykusuzluk, birtakım evhamlar, neşe, öfke gibi belirtilerle ortaya çıkan bu durumun, normal ve geçici olduğunu ifade etti. Bu dönemde sabırlı olmak gerektiğini ifade eden Akbaş, açıklamasında şunları kaydetti:
“Ailenin desteği bu noktada çok önemli. Kültürel olarak da bizim geleneğimizde olan loğusalık dönemi aslında kadını çok rahatlatan bir süreçtir. Yani biz kültürel olarak da doğum sonrasında kadınlar için hazırlık yapıyoruz. Çünkü doğum sonrası yalnız kalmak, tecrit edilmek kadını çok olumsuz etkiliyor. Kadın o dönemde bebeğine bakamayacağı, annelik yapamayacağı endişesine kapılıyor. Daha da ileri durumlarda uykusu bozuluyor, yemiyor, içmiyor.”

“Annelik hüznü” denilen durumun bir ayı geçmesi halinde bu durumun “doğum sonrası depresyon” adını aldığına işaret eden Akbaş, bunun tedavisinin mümkün olduğunu ifade etti.

Kadın Sağlık Haberleri

MENEPOZA YAKLAŞAN KADINLARDA DEPRESYONA GİRME RİSKİ DAHA YÜKSEK
Vajinal gençleştirme 'sağlığa zararlı olabilir'
Yeni salgın tehlikesi: Cinsel yolla bulaşan ve yayılmaya başlayan MG kadınları kısır bırakabiliyor
MUTLU BİR HAMİLELİK İÇİN YAPMANIZ GEREKEN 4 ŞEY
ERKEN ERGENLİĞE GİRMEK KIZ ÇOCUKLARIN YAŞAMLARINI NASIL ETKİLİYOR?