Ders Çalışma Kavramları Sözlüğü

Ders çalışma bir çoğumuzun yaşamında bir etkinliğin ötesinde zorunluluktur. Zaman gazetesi gençlik ekinde Esat Gürbüz imzalı ders çalışma kavramları başlıklı bir çalışma yayımlandı.

ESAT GÜRBÜZ /Zaman / Gençlik

Ortalama iki ayda bir; ders çalışmak, ÖSS ve benzeri sınavlara hazırlanmak veya kitap okumakla alakalı bir yazı yazmam âdet oldu. Bundan kaçmam mümkün olmuyor; okuyucusunun hemen tamamı gençlerden, öğrencilerden oluşan, zamanında ‘Rehber Abi’lik de yapmış bir yazar için son derece normal bir durum.


Eğitimin her kademesinde en sıcak günlerin yaşandığı, vize-final-yazılı-sözlü bombardımanı altında cansiperane çalışmaya çalışan öğrencilerin bunaldığı, çok yaklaşan sene sonunun çok uzak gibi durduğu şu günlerde sizlere bir yazı daha yazıp biraz rahatlatayım istedim. Bunun için de zaman-ı evvelde biraz internetten, biraz kendimden derlediğim önemli tanımları bir liste halinde sizlere sunuyorum. Çalışırken stres yapmayın, çalışmadığınızdan stres yapın. Aşağıdaki kavramları okuyun, abinizin kıymetini bilin, stresi bitirin.

Ders çalışmak: Şu anda asıl yapmamız gereken şey. Lakin içten gelmeden yapıldığı takdirde hiçbir şeye yaramayan eylem… Çoğu öğrenci için matematikteki kümeler konusunda boş kümeye verilen örnek.

Bütün gün ders çalışmak: Üniversitenin son senesinde hâlâ ikinci sınıf dersini vermek için debelenen öğrencilerin bu konuda tecrübesiz olmalarına rağmen kendilerini yapmak zorunda hissettikleri, bazılarının azmedip başardığı, bazılarının da başaramayıp asla gerçek anlamını öğrenemedikleri eylem.

Ders çalışmayı sevebilmek: İmkansız gibi gözüken; ancak ÖSS gibi ömür törpüsü ve sırat köprüsü bir engele yaklaşırken ister istemez her insanın katlanmak zorunda olduğu kavram… Sınava birkaç ay kala ilgili kişilerce yavaştan edinilmesi gereken duygu… Tam olarak anlaşılıp uygulanabildiğinde yani severek çalışmaya başladığınızda o dönem için gereken en büyük sorumluluğunuzu dört dörtlük yerine getirebilme şansınızı son derece yükselten, bir daha yapıp yapamayacağınızdan emin olamadığınız eylem. Başarıldığı zaman dehşet keyif veren, her öğrencinin hayatında en az bir kere denemesi gereken aktivite.

Ders çalışamamak: Bütün ders çalışma kavramları içerisinde en çok bilineni… Sabahtan akşama kadar ders çalışmak için evden çıkmadığın halde bir türlü kitap kapağı kaldıramamak; her gece yatarken artık ders çalışman gerektiğini, yaşıtların okul bitirme sevinci içindeyken senin hâlâ birinci sınıftan birkaç ders verdin diye garibanca neşelendiğini hatırlamak ama yine de bir türlü masanın başına oturamamak… Her masa başına oturduğunda yapacak daha iyi bir şeyler çıkması durumu… “Kahvaltım bitsin derhal oturacam kitapların başına”, “dur yahu şunu izleyeyim çalışırım”, “iki dakika maillerime bakacağım, sonra başlayacağım”, “biraz hava alayım bari, kafam daha iyi çalışır o zaman”, “akşam yemeği yiyeyim öyle aç aç olmaz ki”, “abi bu film de kaçmaz ki…” Böyle sürüp giden sınav haftası aktiviteleri… Başka zamanlarda okunması tavsiye edilen ama gereğince okunmayan kitapları okuma aşkının birdenbire arttığı, ani mübarekleşmelerin yaşandığı ama derslerin de arkaya atıldığı döneme ait hal.

Günü gününe ders çalışmak: Ayın 15’inde olan bir sınav için, 14’ünün akşamında birlikte ders çalışılan arkadaşları eve toplayarak saatin 24.00 olmasını bekleme ve 24.00 ile takvimin artık ayın 15’ini gösteriyor olması gerçeğinden yola çıkarak uygulanabilen ders çalışma yöntemi.

Ders çalışırken kalem çevirmek: Kalemi parmakların arasında döndürmek suretiyle gerçekleştirilen, derse verilen tüm konsantrasyonun dağılmasına neden olan, kalem düştüğünde daha da hırs yapılarak arka arkaya yüzlerce kez tekrarlanabilir hale gelen, döndürme hareketi başarıyla tamamlandığında ise müthiş bir haz veren, kalemi farklı şekillerde çevirme yeteneğine sahip başka bir kişi görülmesi durumunda ise takıntıya dönüşebilen alışkanlık.

Boş ders: En güzel derstir ama ortalamaya dahil değildir. Daha senenin ilk anından son anına kadar özlenir, ihtiyacı çekilir.

Ders porgramı: Acemi öğrenciler tarafından çok rağbet gören, işlevli çizelge.

Üstünde haftanın günleri ve günün ders saatleri bulunur… Ders dışı boş vakitlerin öğrenildiği program.

Beğendiniz mi? Cevap ‘evet’ ise en baştaki kavramı uygulamaya geçiniz hemen!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Rehberlik Haberleri