Psikolog Hayriye Öztuğrul / Dünya Bülteni
Depresyon çağın hastalığı oldu gitti. Nedir bu çağın hastalığı depresyon; umutsuzluk, tükenmişlik,kaygı ve kederin en elem verici hali.. Çağımızın konforu, imkânları ne ölçüde artarsa umutsuzluk da oranda artıyor. Dünyada yaklaşık 450 milyon kişinin ruhsal sorunları bulunduğu biliniyor.
‘Neden dünya bu denli gelişmişliğe rağmen hala umutsuzluk ve mutsuzluk içerisinde’ araştırılması gereken önemli bir soru olarak zihinlerde duruyor. Bu soru ile birlikte şu tezi sunmak da mümkün ‘alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste.’ Teknolojik ilerlemeler, refah seviyesinin belirli bölgeler için artıyor olması dünyadaki aç, hasta Afrika insanının, çeşitli siyasi sebeplerle yerlerinden yurtlarından edilen Orta Doğu insanının gerçeğini değiştirmiyor. Dünyadaki bir kısım insan sefalet, yoksulluk, çaresizlik içindeyken, dünyanın diğer yarısı da ekmeğini huzurla yiyemiyor.
Ve sonuç, depresyon ve çeşitli ruhsal rahatsızlıklar oranında artış oluyor. Psikolojik problemler arttıkça bu alandaki arayışlar, araştırmalar her dönem yeni çözüm yollarıyla kendini gösteriyor. Arz- talep bir anlamda.
Depresyon için ilaç, psikoterapi, halk içinde elektroşok diye bilinen elektro kompulsif terapi (EKT) yanında şimdi ABD’de uygulanmaya başlanan bir terapi çeşidi daha var. Kısaca tmu olarak bilinen, Transkraniyal Manyetik Uyarım tedavisi.
TMU, bir psikiyatrist tarafından baş üzerine metal bir bobin yerleştirilerek, hızlı manyetik vurular şeklinde saçlı deriye ve kafatasına uygulanıyor. Sol prefrontal kortekse hafif bir elektrik akımı oluşturuluyor. Yaklaşık 40 dakika sürüyor ve dört ile altı hafta süreyle her gün uygulanıyor ve bir kaç hafta içerisinde depresyon belirtilerini ortadan kaldırıyor.
Çoğunlukla baş ağrısı gibi hafif yan etkilere yol açtığı görülen TMU tedavisi antidepresan tedavilerindeki yan etkileri barındırmıyor. Şiddetli depresyon tedavisinde kullanılan EKT’de görülen hafıza kaybı söz konusu değil.
Memory Center Nöropsikiyatri Merkezinde yayınlanan haberde Columbia Üniversitesi, Beyin uyarım departmanı başkanı, psikiyatrist Sarah Lisanby’ın "biz bu yöntemle mizaç, uyku, iştah, enerji düzeyinde düzelme olduğunu, iyimserlik ve öz güvenin yerine geldiğini gördük” dediği aktarılıyor.
Ayrıca, bilim adamları şizofreni, post-travmatik stres bozukluğu ve migren tipi baş ağrılarıyla mücadele etmede ve antidepresan tedavisi gören, daha yüksek intihar riski olan ergenlerde depresyonu alt etmede tmu tedavisinin fayda sağlayıp sağlayamayacağını araştırıyorlar.
Yeni teknikler ve yollar çıkışa ne kadar ışık tutar bilinmez. Hayırlı olur inşallah.