Depresyon tedavisine genetik araştırma

Bilim adamları, düzenli egzersizin depresyona olumlu etkisinden yola çıkarak, beyindeki bir geni etkileyecek ve hastalığı tedavi edecek yeni ilaçların peşinde.

NTV - Yale Üniversitesi’nden uzmanlar, Nature Medicine dergisinde yayınlanan makalede, egzersizin beyin fonksiyonlarında yol açtığı yapısal değişikliğin saptanmasının, depresyona karşı daha etkili ilaçların bulunmasını sağlayacağını belirtti.

Son araştırmalarda, anti depresan ilaçların odaklandığı beynin hipokampüs olarak adlandırılan bölgesi üzerine yoğunlaşılarak bu bölgedeki hangi genlerin egzersiz sırasında daha aktif olduğu saptanmaya çalışılıyor.

Bilim adamlarının çalışmalarında geliştirdikleri testte öne çıkan VGF adı verilen genin, sinir hücrelerinin gelişiminde yer alan kimyasalın oluşma faktörüyle bağlantısı bulunuyor.

Uzmanların teorisine göre, depresyonun yok edilmesi için sadece beyin hücreleri çevresindeki kimyasallarda değil, beyin hücreleri arasındaki bağlantıda ve fiili yapısında değişiklikler gerekiyor. Bunun için de bir sonraki adım olarak bu kimyasalın benzerinin geliştirilip fareler üzerinde denenmesi planlanıyor.

Çalışmayı yürüten bilim adamları, VGF genine yönelik bir ilacın, kullanılmakta olan anti depresanlardan çok daha etkili olabileceğini düşünüyor.

Egzersiz ile duyguların iyileşme hali arasında bağlantı bulunduğu iyi bilinirken, bunun arkasındaki neden henüz tam olarak belirlenemedi.

Psikoloji Haberleri

1. Dalga Terapiler nelerdir?
ABD Kollektif Travmayla Boğuşuyor
Alışveriş Hastalıkları Hangileridir?