Depresyon Gün Geçtikçe Yaygınlaşıyor!

70'in üzerinde ülkeden bine yakın psikiyatrist İstanbul’da düzenlenen konferansta buluştu. Toplantıda depresyonun Türkiye ve dünyada yayılan ciddi bir sağlık problemi olduğunun altı çizildi.

Dünyada 500 milyon kişi ruh sağlığı sorunu ile mücadele ediyor. Her 4 kişiden biri de hayatının bir bölümünde depresyon geçiriyor. Kadınlar ise erkeklerden iki kat daha depresif.

Doç. Dr. Levent Küey, “Bütün dünyada depresyon şu anda kayba yol açması açısından ve ölümlerle ilişkisi açısından 4.sırada. 2020’de de bunun birinci ikinci sıraya çıkması bekleniyor” dedi.

Antidepresan kullanımının mutlaka doktor kontrolünde olması gerektiğini belirten Doç. Küey, “Antidepresanların yan etkileri olarak ağız kuruluğu, terleme, kabızlık gibi sorunlar sıralanabilir. Daha sonra geliştirilen 2.kuşak ilaçlarda kilo, iştah cinsel istekle ilgili sorunlar ortaya çıkabiliyor” diye konuştu.

SİYASİ GERİLİMLERE DİKKAT!

Dünya Psikiyatri Başkanı Prof. Dr. Mario Maj, genel seçim öncesinde meydanlarda artan tansiyon ile ilgili de liderlere tavsiye bulundu. Prof. Maj, “Rekabet çoksa negatif eğilimler de artıyor. Kuşkuculuk ya da megalomani yani kendini çok üstün görme gibi tavırlar ortaya çıkıyor. Çok hırslı ve provoke edici tavırlar toplumda da agresif eğilimler ortaya çıkarabilir. Sakin olmayı ve sükûneti korumayı tavsiye ederim ve ilerde tutamayacakları sözler vermemeliler çünkü bu toplumda güvensizlik yaratır” dedi. (Sena KİPER / NTV)

12 Haziran Pazar gününe kadar sürecek konferansa ilişkin aynı yerde düzenlenen basın toplantısının ardından bir gazetecinin, "Türkiye'de 12 Haziran'da yapılacak genel seçimler öncesi siyasetçilerin meydanlardaki sert tavırları, toplumun ruh sağlını nasıl etkiliyor?" sorusu üzerine WPA Başkanı Dr. Mario Maj, dünyadaki bütün ülkelerde seçim süreçlerinde siyasetçilerin benzer tutumlar gösterdiğini ifade etti.

Seçim olan ülkelerde rekabetin çok yüksek olmasının siyasetçilerde negatif eğilimlerin ortaya çıkmasına yol açtığını vurgulayan Maj, bu kötü eğilimlerin kuşkuculuk, herkesin kendisi hakkında kötü şeyler yazacağı gibi paranoid pozisyonlar olabileceği gibi tam tersine megalomanlık, kendisini büyük görme, küçük dağları ben yarattım tarzında tutumlar olabileceğini kaydetti.

Dr. Mario Maj, şöyle devam etti:

"Seçim süreçlerinde, politikacıların, çok hırslı, çok provoke edici davranması, toplumda da daha hırslı daha agresif davranışların ortaya çıkmasına sebebiyet verebiliyor. Psikiyatrist ve ruh sağlığı uzmanlarının, bu konuda yapabilecekleri en iyi şey, politikacılara ve topluma makul ve sakin olmayı ve başkalarının düşüncelerine saygı göstermeyi tavsiye etmektir.

Gelişmiş insanlar, çok iyi biliyoruz ki kendi düşüncelerimiz dışında başka insanların başka düşünceleri olabilir ve bu düşüncelerin bizim düşüncemizle aynı olmaması onların yanlış olduğu anlamına gelmez." (Ajanslar)

Dünya Psikiyatri Tematik Konferansı haberi için tıklayınız

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kongre-seminer Haberleri