Depresyon Ekenler Huzur Biçiyor

Doktordan avukata, bankacıya şehir hayatından bunalan, tekdüzelikten depresyona giren huzuru hobi bahçelerinde buluyor.

Ne ilaçlar ne derin bir uyku ne de dört dörtlük bir tatil. Yoğun iş temposundan ve kentin ağır havasından kaynaklanan depresyondan kurtulmak isteyenlerin yeni tutkusu bir kaç fide domates ekmek, bir tutam maydanozla uğraşmak, iki metrekare çapa yapmak. Giderek büyüyen bu ihtiyaç hobi bahçeleri ile hızla yayılan bir modayı da başlattı.

Avrupa’da uzun yıllardır uygulanan hobi bahçeleri artık İstanbul’da da arazi sahibi birçok girişimci tarafından yeni bir sektör olmaya doğru hızla ilerliyor. Kurtköy’deki Cavidan Hanım Çiftliği ve Beykoz’da bulunan Yemyeşşil Hobi Bahçeleri bunlar arasında en çok rağbet görenler. Çiftliklerden yer kiralayanlar arasında avukattan doktora, üst düzey yöneticiden bankacıya kadar değişik meslek grupları var. Yıllık kiralama bedeli ise 500-1000 TL arasında değişiyor.

İlaç kullanmayı bırakıyorlar

Kurtköy’de yer alan Cavidan Hanım Çiftliği’nin ismi çiftliğin sahibi olan Cavidan Hanım’dan geliyor. Şu anda çiftliği Cavidan Hanım’ın oğlu Ufuk Kaya yönetiyor. Boğaziçi Üniversitesi’nde işletme okuyan Kaya, hobi bahçesi işine 3 yıl önce başladı. İlk önce 9 bahçe ile yola çıkan Ufuk Kaya, ilginin artması ile bugün çiftlikte 55-60 metrekare büyüklüğünde 40 bahçe kiralamış. 100 dönüm arazi üzerinde yer alan Cavidan Hanım’ın çiftliğinde kiralama fiyatları ise yıllık 950 TL. Kulübe istendiğinde fiyat 1500 TL’ye çıkıyor.

Metropolde yaşayan insanların bu tarz ihtiyacı olduğunu bilerek bu işe girdiğini söyleyen Kaya, “Başladıktan sonra ne kadar doğru bir iş yaptığımızı gördük. Çünkü ‘Burada yer kiraladıktan sonra depresyon ilaçlarımı bıraktım’ diyen kiracılarımız var. Bu da bize mesleki tatmin sağlıyor” diyor.
Çiftlikten yer kiralayanlar arasında ağırlıklı olarak emekli yöneticilerin, avukat, doktor gibi her meslek dalından kişilerin olduğunu belirten Kaya, şunları söyledi: “Birçok arkadaş toplanıyor ve burada yer kiralıyor. Amaçları burada sadece ürün yetiştirmek değil. Onu zaten organik pazarlardan da alırlar. Ama biz onlara bir hayat tarzı sunuyoruz.”

İstanbul’da hobi bahçesi olarak faaliyet gösteren yerlerden birisi de Yemyeşşil Hobi Bahçeleri. Beykoz’da bulunan çiftliğin sahibi Pelin Akman. Kendisi doktor olan Pelin Akman’ın aynı zamanda sağlık üzerine faaliyet gösteren bir şirketi de var. Çiftlik onun hobi olarak yaptığı ikinci işi. 8 dönüm üzerinde yer alan çiftlik 5 yıldır hobi bahçesi olarak kiralanıyor. Yaklaşık 50 kiracılarının olduğunu belirten Akman, “Şu anda 10’un üzerinde boş yerimiz var. Yıllık 750 TL bedelle kiralama yapıyoruz. Her kişiye ortalama 30 metrekarelik bir alan kiralıyoruz. Bu bedeli kredi kartı ile taksitlendiriyoruz” dedi.

Talep her yıl katlanıyor

Bu yıl hobi bahçesi talep edenlerin sayısının geçen yıldan daha fazla olduğunu kaydeden Akman, “Bu yıl eleman sayımızı arttırmak zorunda kaldık. Kiracılarımıza su, elektrik gibi hizmetleri veriyoruz. Onlar da istedikleri ürünleri burada yetiştiriyorlar. Bu çiftliklerde ağırlıklı olarak yetiştirilen ürünler arasında yazın domates, patlıcan, fasülye, çilek, yer alırken kışın da yeşillikler başı çekiyor” dedi.

Tolga Aytun

Çocuğumun organik besinini yetiştiriyorum

“Çocuğumuz olduğu zaman organik olarak ne yedireceğimizi düşündük. Cavidan Hanım Çiftliği’nde yer kiraladık. Kendimize ait yerde organik ürünlerimizi yetiştiriyoruz. Hafta sonları AVM’lere gitmektense ailecek burada vakit geçiriyoruz.”

MURAT YILDIZ

Eskiden beri bahçem olsun isterdim
“Hep kendi bahçemiz
olsun ve toprakla uğraşalım isterdik. Hobi bahçeleri sayesinde bu imkânsız hayalimize kavuşmuş olduk. Burada kendi sebzemizi yetiştiriyoruz. Hafta sonları arkadaşlarla birlikte gelip mangalımızı yapıyoruz.”

SEVGİ SAYAR BAŞARAN / RADİKAL

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri