Bebekler normalde altı ila on aylık olduklarında anadillerinin tipik seslerine reaksiyon gösteriyor. Ancak bu hassas evre, anneleri hamilelik döneminde depresyon geçiren çocuklarda dört ay kadar sonra yaşanıyor (Proceedings of the National Academy of Sciences). Fakat anneler antidepresan ilaçlar aldığı zaman bu evre normal zamanda yaşanıyor. Ayrıca anne karnında antidepresan ilaçlara maruz kalan bebekler konuşma seslerine daha farklı tepki veriyor.
Araştırma, annedeki depresyonun ve tedavisinin bebeğin konuşma gelişimi üzerindeki etkisini gösteren ilk çalışma diyor Janet Werker (British Columbia Üniversitesi). Bununla birlikte konuşma gelişimindeki aksamanın kalıcı sonuçlar doğurup doğurmadığı bilinmiyor.
Araştırma çerçevesinde anneleri hamilelik döneminde depresyon geçiren ama tedavi olmayan, depresyon tedavisi gören ve sağlıklı annelerin çocukları olmak üzere üç grup çocuk incelenmiş. Sağlıklı annelerin bebekleri beklendiği gibi altı ila on aylık olduklarında tipik seslere reaksiyon göstermiş.
Araştırmacılar bu tepkiyi göz hareketleri ve kalp atışlarıyla ölçüyor. On aylık bebeklerde bu evre tamamlanmış oluyor ve tepki göstermiyor. Fakat depresif annelerin bebekleri ancak onuncu aydan itibaren konuşma seslerine tepki vermeye başlıyorlar. Bu da bu bebeklerde hassas evrenin gecikmeli olarak yaşandığını gösteriyor.
Anneleri tedavi gören bebekler ne altı aylıkken ne de on aylıkken tepki göstermişler. Bu bebeklerde hassas evre altı aylıkken tamamlanmış olmalı diyor Werker. Bilim insanları 34 hamilede, doğmamış bebeğin seslere kalp atışlarıyla tepki verip vermediğini kontrol etti. Anne karnındaki bebek normalde a veya i gibi ünlülere reaksiyon gösterirken, ünsüzlere tepkisiz kalır. Bu davranış sağlıklı annelerin karnındaki bebeklerde de görülmüş.
Depresyon tedavisi gören annelerin bebekleri ilginç bir şekilde ünsüzlere de reaksiyon göstermiş. Araştırmacılar bu nedenle antidepresan ilaçların bebeğin konuşma gelişimi üzerinde hızlandırıcı etki yaptığını düşünüyor.
CUMHURİYET BİLİM TEKNOLOJİ EKİ