Organizma gerginlik ve gevşeklik durumunda farklı etkinlikler içindedir. Gevşek olduğu zaman; solunum derin ve rahat , kalp atışları sakin ve düzenli , kaslar gevşek, beden metabolizması yavaşlamış, eller, ayaklar, karın sıcak; alın serîndir. Gergin olduğu zaman bu belirtilerin tam tersi görülür. Stres sırasında gerginlik hâkimdir. Gerginlik tepkilerinin birinin kırılması, gevşeme için ilk adımın atılmasını sağlar.
Solunumu yavaşlatma işlemiyle birlikte biofeedback (Biyolojik geri bildirim) le kas gevşetme yöntemlerinin de aynı şekilde otomatik hale gelmesi gerekir. Birey büyük kas gruplarına bağlanmış, bilgisayarlı elektrotları ekranda izleyerek gergin ve gevşek olduğu zamanların iç durumunu kavrar. Kasların gerginlikten gevşekliğe geçerken yarattığı duygu durumunu öğrenir ve otomatikleşinceye kadar egzersiz yapar. Böylece, büyük kas gruplarının iradeli olarak gevşetilmesi alışkanlığını kazanır.
Düzenli bedensel egzersizler gevşeme için gereklidir. Bedensel egzersizler, vücutta kullanılmayan veya az kullanılan kasların gelişmesini, kan dolaşımının hızlanmasını, bütün hücrelerin işlevlerini yerine getirmesini sağlar. Ayrıca kalp ciğer gibi bazı organlara dayanıklılık, vücuda esneklik ve zindelik, kas gücüne dayanıklılık kazandırır. En önemlisi de psikolojik gevşemeyi sağlamasıdır.
Beslenme, insan yaşamının en önemli olaylarından biridir. Dengeli beslenmeye, çeşitli yiyecekler yemeye, yavaş, çok çiğneyerek az yemeye dikkat edilmelidir.Yemek zevkle yenmelidir. Stresli durumda, gergin bir ortamda, düzensiz, alelacele ve tıka basa yemek yenmemelidir. Bu durumda yemek yeme stres nedeni olur. İdeal kiloyu korumak gerekir. Aşırı zayıf veya kilolu olmak, insanı strese sokmaktadır.