Demokratik yaklaşımın meyveleri çabuk olgunlaşır!

Uzm. Psk. Ceyda ŞENEL

Geçen hafta genel olarak anne baba tutumlarından bahsettik. Çocuk yetiştirirken yapılan hataları inceledik.

Peki, Sağlıklı çocuk yetiştirmek için neler yapmalıyız? Çocuklara nasıl yaklaşmalıyız?

Öncelikle, iletişimde kıvamı iyi tutturmak lazım. Bu o kadarda zor değil aslında. Sağlam bir denge oturttuğunuz zaman gerisi kendiliğinden geliyor. İnsan sosyal bir varlık olduğu için genelde grup halinde yaşar. Bulunduğumuz sosyal grubun kuralları vardır ve bu kurallara uymamız beklenir. “Demokratik tutum” dediğimiz düşünceye sahip olan anne-babalar, koydukları kurallara uyduğu takdirde çocuğun özgür ve utlu olacağını bilirler. Ne aşırı kısıtlama ne de aşırı rahatlık vardır bu tutumda.

Çocuğa mantıklı açıklamalarla konuşun

Buradaki temel düşünce, konulan kuralların neden konulduğunu mantıklı bir şekilde çocuklara anlatmak ve tutarlı bir şekilde davranıp kararlılığın sürdürülmesi gerekir. Yani aynı konuda ben evet deyip bazen hayır denmemeli. Geç vakte kadar televizyon izlemek isteyen çocuğa bir gün izin verilirken bir gün verilmemesi çocuğun aklını karıştıracağı gibi anne babanın güvenilirliği de yitirilecektir. Hafta içi dokuza kadar izin verilen çocuğa ona kadar oturma iznini verilebilir. Fakat hafta sonu neden daha uzun oturabileceğini anlatmalıdırlar.

Tutarlı olun

“Tutarlılık” buradaki en önemli kavramlardan biri. Bu tavır çocuğa güven duygusu verir. Ayrıca bu tutumda önemli olan bir diğer nokta da çocukları sizden bağımsız bir birey olarak görüp kabul etmektir. Böylece çocuğa kendini gerçekleştirmesi için bir şans vermiş olursunuz.

Çocuklar sevilip okşanmalı

Bazı kültürlerde ve ailelerde çocukların sevilmesi okşanması ayıp olarak karşılanır ve bu yanlışı yıllardır sürdüren aileler var. Oysaki çocukları sevip okşayarak büyüten ailelerin çocukları diğerlerine oranla öz güvenleri çok daha fazla gelişmiş oluyor.

Bu anlayışın bir diğer önemli noktası da, çocuğun yaptığı hatalar üzerinde yoğunlaşmaktansa çocuğun olumlu davranışları ödüllendirilir. Böylece çocuk olumlu davranışlarının sayısını arttırır ve olumsuzluklar yavaş yavaş kaybolur.

Düşünsenize, ne kadar güzel yapmışın pek beğendin dendiğinde bu övgü karşısında kendinizi çok daha iyi hissedip aynı şeyi yeniden hatta çok daha iyi yapmak için uğraşmaz mısınız?. Övgünün iletişimdeki yerinin ne kadar büyük olduğunu hepimiz biliyoruz. Çocuklardan da bu yolla çok iyi verim alınabilir. Her şeyden önemlisi çocuklarınızı sorgusuz sualsiz karşılıksız sevin ve bunu göstermekten kaçınmayın!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.