Demir Eksikliği Beyin Gelişimini Etkiliyor

Dokulara oksijen taşınmasına yardımcı olan demir, çocukların beyin ve fiziksel gelişiminde önemli rol oynuyor. Demir eksikliği tedavisi için hızlı büyüme dönemi kaçırılırsa kaybın geri dönüşü de olmuyor.

Demirin, sinir sistemi gelişiminde önemli rol oynadığını söyleyen Biyokimya Uzmanı Doç. Dr. Nezih Hekim, özellikle büyüme çağındaki çocukların serum demir, transferin ve ferritin düzeylerinin gelecekteki başarıları açısından önemli olduğunu söyledi.

Amerikan Pediatri Akademi Komitesi’nin, yenidoğanların 9-12. ayda, prematürelerin 6. ayda demir eksikliği açısından taranmasını önerdiğini belirten Doç. Hekim, “Araştırmalar, erken çocukluk döneminde yaşanan demir eksikliği anemisinin, okul performansının anlamlı derecede azalmasına neden olabileceğini söylüyor. Araştırmacılar, kötü beslenme sonucunda oluşan demir eksikliğinin çocuklarda okul başarısını etkilediğini özellikle matematik ve lisan derslerinde başarısızlığa yol açtığını belirtiyor. Bazı araştırmacılara göre 20’li yaşlardaki beyin gelişimi 10’lu yaşlarda belirleniyor. Araştırmalar, yetersiz demirle beslenen çocukların beyindeki sinir hücrelerini koruyan kılıfı oluşturan hücrelerle bağlantı kurmada yetersiz kaldığını; bilişsel, lisan ve motor gelişimini bozduğunu gösteriyor” dedi.

Beynin demir içeriğinin sadece beslenme ile değil, genetik alt yapıyla da ilişkisi bulunuyor. Bu nedenle bebeklik ve çocukluk döneminde demir açısından yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat etmek gerektiğini belirten Doç. Dr. Nezih Hekim, kandaki demir düzeyinin dönemsel olarak ölçülmesini önerdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel-sağlık Haberleri