Demans hastalığının erişkin kişilerde merkezi sinir sisteminin edinsel hasarı sonucu oluştuğunu, gelişen zihinsel yeteneklerde bozulma ve bu bozulmanın günlük yaşam aktivitelerini etkilediğini anlatan Uzman Dr. Mustafa Çam, Demans hastalığına neden olan 100den fazla hastalık bildirilmiştir. Özellikle 65 yaşın üzerindeki kişilerde demans sendromunun en sık görülme nedeni alzheimer hastalığıdır dedi.
Demans hastalığında fizik muayene, nörolojik muayene, hastanın mental durum muayenesi ve laboratuar incelemelerine göre tanı konulduğunu belirten Dr. Çam, normal yaşlanmanın demans hastalığı ile karıştırılmaması gerektiğini kaydederek, Normal yaşlanmayı demanstan ayıracak başlıca kriterler, kişinin demansa yönelik şikayetlerinin günlük yaşam aktivitelerini etkileyip etkilemediğini ile görülebilir. Yani geçmişteki performansı ile şimdikini karşılaştırmak gerekir dedi. Bunamaya neden olan alzhemir hastalığının artan ciddiyette bir halk sağlığı problemi haline geldiğini belirten Dr. Mustafa Çam, 65 yaşın üzerinde her 100 kişiden 6-10 ve 85 yaşın üzerindeki her 100 kişiden 30-50 kişi arasında alzhemir hastalığının görüldüğünü ifade ederek, Bunamanın en önemli nedeni olan alzhemir hastalığının en önemli özelliği
sinsi başlaması ve yavaş ilerlemesidir. Son kaydedilenlerden geriye başlayarak bilgi kaybolması olmaktadır.1-2 saat önce olan bir olayın ya da yapılan bir konuşmanın kolaylıkla unutulmasına karşın yıllar öncesinde yaşanılanların anımsanması şaşkınlığa sebep olur.
Seyir, orta yaş-gençlik-ergenlik-çocukluk-bebeklik şeklinde olmaktadır. Alzhemirın tanısı belirli bir dönem sonrası zihinsel bozukluğun günlük yaşam aktivitelerini olumsuz etkilemesi sonucu konulur diye konuştu.
Alzheimer hastalığının erken, orta ve geç olmak üzere 3 evresinin olduğunu söyleyen Dr. Çam her bir evrenin 4-5 yıl sürebildiğini belirterek, Erken evrede yakın geçmişin hatırlanmaması ve yeni bilgi öğrenme kapasitesinin azalması en çarpıcı özelliktir. Konuşulanların tekrar tekrar konuşulması, kişisel eşyaların yerlerinin karıştırılması, alışveriş listesinin unutulması, isim unutkanlıkları, kelime bulma güçlüğü, ocakta yemek unutulması, ocak gazının açık unutulması, sık sık yeniden okuma, yeni cihazların kullanılamaması bu döneme özgüdür. Orta evrede başkasının yardımına gereksinim belirginleşir. Dil kusuru mevcuttur. Durumlarının farkında değillerdir. Hobiler tamamen yitirilmiştir. Kendine bakım ve özen yitirilmiştir. Kaybolma oranı yüksektir. Banyoda direnme olur. Uyuklama sıktır. Gün batımında kötüleşme olur. Davranışsal ve psikiyatrik belirtiler görülür" diye konuştu.
Hırçınlık, saldırganlık, hırsızlık suçlaması, aldatılma hezeyanları, Her yaşlı ve unutkanlığı olan hastaların demans hastası olarak düşünülmemesi gerektiğini, yaşlılığa bağlı bir miktar unutkanlık olabileceği gibi bazı depresyon durumlarında da unutkanlığın görülebileceğini belirten Dr. Çam, bu nedenle hemen hastaların demans düşüncesine kapılmaması ve uyarıcı tanı amacıyla ilgili hekime başvurmalarının uygun olacağını söyledi.
İHA