Dejavu'nun Sırrı Çözüldü

Yaşanılan bir olayı daha önceden yaşamış veya görülen bir yeri daha önceden görmüş olma duygusu "dejavu"nun, beynin bellek bölgesiyle ilgili olduğu ortaya çıktı.

TRT - Dejavu'nun sorumlusu beynin bellekle ilgili bölümü.

Yaşanılan bir olayı daha önceden yaşamış veya görülen bir yeri daha önceden görmüş olma duygusu "dejavu"nun, beynin bellek bölgesiyle ilgili olduğu ortaya çıktı.
Dejavu'yu araştıran nörologlar, sağlıklı gönüllülerin beyinlerinin MR'larını çekti. MR sırasında, gönüllüleri, yaşanmış ve hayali anılarıyla ilgili tuttukları test sırasında beynin etkin olduğu bölgeleri gördüler.

MR sırasında, araştırmaya katılanların, çok emin olarak hatırladıkları konularda beynin yan altında bulunan, bir olayın çok belirgin ve somut birçok ayrıntısını hafızalayan lobdaki beyin faaliyetinde artış olduğu belirlendi.

Katılımcıların emin olduklarını söyledikleri, ancak hayali olduğu belirlenen olayları düşündükleri sırada, beynin üst bölgesinde bulunan ve ayrıntısız biçimde olayların yalnızca anafikrini belleğe alan bölgenin daha etkin olduğu gözlendi. Öncelikle bu bölümdeki anılarını düşünen kişilerin yanlızca kimi olayların genel hatlarını hatırlayabildikleri ve yanılabilecekleri ortaya çıktı.

Duke Üniversitesi'nden nörolog Dr. Roberto Cabeza, insan belleğinin bilgisayarınkine benzemediğini belirterek, insanların sık sık, yaşanmamış olsa bile kimi olayları geçmişte yaşadıklarını sanabildiklerini söyledi.

Cabeza, bu araştırmanın normal yaşlılık sürecinde bellekte oluşan değişikliklerin daha iyi değerlendirilmesi ve Alzheimer hastalığının erken tanısında yararlı olabileceğini bildirdi.

Daha önce yapılan araştırmalar, yaşlanıldığında beynin genellikle kesin olayları hatırlama özelliğini genel izlenimleri hatırlamaktan daha hızlı yitirdiğini göstermişti.

Araştırma, Journal of Neurosciences adlı dergide yayımlandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Psikoloji Haberleri