Araştırmacılar, "dedikodunun sağlığa iyi geldiğini" belirledi.
Daily Mail gazetesinin haberine göre, sık sık dedikodu yapanların daha az strese girdiğini belirten araştırmacılar, sosyal bağların kuvvetlenmesinde önemli rol oynadığı için dedikodunun, yapanları daha mutlu ve sağlıklı hale getirdiğini kaydetti.
Michigan Üniversitesi bilim adamları, çiftler halindeki 160 kız öğrenci üzerinde yaptıkları araştırmada, dedikodunun endişe ve stresi azaltan progesteron hormonunun seviyesini artırdığını saptadı.
Çiftlere ayrılan öğrencilerin yarısına, birbirlerine sormaları için, aralarındaki yakınlaşmayı sağlayacak türden sorular verildi. Grubun diğer yarısından ise botanik üzerine hazırlanmış bir araştırma makalesini ele almaları istendi.
20 dakika sonra, birbirlerini tanımalarını ve birbirlerine yakınlaşmalarını sağlayacak sohbetler yapan öğrencilerin progesteron seviyelerinin aynı kaldığı veya yükseldiği görüldü. Diğer gruptakilerin progesteron seviyelerininse azaldığı tespit edildi.
Araştırma başkanı Prof. Stephanie Brown, biyolojik mekanizmayla insanların toplumsal davranışları arasındaki bağlantıyı saptamak gerektiğini belirterek, "Bu bağlantılar, yakın ilişki içindeki insanların toplumsal olarak izole yaşayanlara nispetle neden daha mutlu ve sağlıklı olduğunu ve neden daha uzun yaşadığını açıklamaya yardım eder" dedi.
Araştırma, Hormones and Behaviour dergisinde yayımlandı. AA & RADİKAL