Daha Önce Duyulmamış İlginç fobiler

Kimisi uzun cümlelerden korkuyor, kimisi güzel kadınlardan, kimisi de politikacılardan... İşte Ayrıntılar...

Fobiyi, "Korkunun, kişinin günlük yaşamını olumsuz yönde etkileyen, kontrolden çıkmış hali” olarak tanımlayan Uzman Psikolog Hatice Topçu Ersoy, fobik kişilerin belli bir durum, nesne veya aktivite ile karşılaştığında aşırı kaygı (anksiyete) duyduğunu kaydetti.

EN YAYGINI AGORAFOBİ

Fobiler arasında en sık görüleninin Agorafobi olduğunun altını çizen Ersoy, "Yalnız başına kalmaktan, kalabalık yerlere girmekten örneğin sinema tiyatro, köprü, pasaj, asansör, otobüs, vapur, uçak gibi yerlerde duyulan korkular agorafobi sayılmaktadır. Bir süre sonra yaşamları o kadar kısıtlanabilir ki zamanla ciddi çöküntüler yaşayabilirler" dedi. Toplumun yüzde 25'inin fobik olduğunu belirten Hatice Topçu Ersoy, oranın tahmin edilenden düşük çıkmasını kişilerin hastalıklarının farkında olmaması nedeniyle tedaviye başvurmamasına bağladı.

TEDAVİ ŞART

Kadınlarda erkeklere göre daha sık fobi görüldüğünü belirten Ersoy, Amerikalı psikiyatrlar tarafından 65 bin değişik tür fobi saptandığını, bu tip korkuların kişilerin günlük işlerini aksattığını belirtti. Ersoy, fobik kişilerin korkularının saçma olduğunun farkında olduklarını ancak bunu mantıksal olarak engelleyemediklerini anlatarak, "Fobi kişinin yaşamını olumsuz etkiliyorsa tedaviye başvurmalıdır. Tedavi kişinin korktuğu durum ya da nesneyle kontrollü biçimde yüz yüze kalmasını sağlamaktır" dedi.

En tuhaf fobiler

ABD'li bilim adamlarının saptadığı 65 bin tür fobi içerisinde kimileri şaşırtıcı cinsten. Örneğin, venüstrafobisi olan kişiler güzel kadınlardan korkuyor. Bu tür fobisi olan kişi güzel bir kadın gördüğünde nefesi kesiliyor ve terlemeye başlıyor. Benzer durum politikacılardan korkmak anlamına gelen politikofobi içinde geçerli. Bunun yanında elektronik eşyalardan korkmak anlamına gelen elektrofobi, uzun cümlelerden korkmak anlamına gelen hippopotomonstrosesquippedaliofobi, yıkanmaktan korkmak demek olan ablütofobi, 1 yer fıstığı ezmesi yerken damağa yapışmasından korkmak olan arakibutirofobi, yıldızlardan korkmak anlamına gelen siderofobi gibi fobiler bulunuyor. Fobiler kulağa komik gelse de kimi insanların yaşamlarını olumsuz derecede etkiliyor.

Psikoloji Haberleri

1. Dalga Terapiler nelerdir?
ABD Kollektif Travmayla Boğuşuyor
Alışveriş Hastalıkları Hangileridir?