Fatma Karaman / fatmak@stargazete.com
Otizm, hiperaktivite, dil bozukluğu gibi sorunların tedavisine destek yeni bir yöntem var: İnteraktif metronom terapi. Temeli ritim tutmaya dayalı bu yöntem dil ve okuma becerilerinin gelişimi, öfke kontrolü ve dikkat eksikliği gibi sorunlarda uygulanıyor.
Otizm, hiperaktivite, dikkat eksikliği, dil bozukluğu... Hem çocukların hem de ailelerinin hayatlarını zorlaştıran bu problemlerle bazen yaşam boyu mücadele etmek gerekiyor. Henüz kesin bir çözümü bulunamasa da son yıllarda geliştirilen yöntemler sayesinde bu problemlerin tedavisinde belirli bir seviyeye kadar gelişim kaydedilebiliyor. İşte bu yöntemlerden biri de interaktif metronom (İM) terapi. Avrupa’da uzun yıllardır kullanılan yöntem mayıs ayından bu yana Türkiye’de PSİ Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nde uzman psikolog Ayça Karagöz ve Bengi Keskin tarafından uygulanıyor.
Hiperaktivite, dikkat ve konsantransyon eksikliği, dil bozuklukları, otizm gibi nörolojik kökenli sorunların çözümünde tedaviye destek olarak yapılan interaktif metronom terapi, 9-12 yaşları arasındaki çocuklara uygulanabiliyor. Karagöz terapide yüzde 60 oranında başarı sağladıklarını söylüyor. Terapi süresinin çocuğun zeka gelişimine bağlı olarak değiştiğini belirten Karagöz “Aileler program sonunda çocuklarının dikkat, koordinasyon, öfke kontrolü, okuma ve dil becerilerinin geliştiğini söylüyor” diyor.
BİLGİSAYAR VE KULAKLIK YETİYOR
Karagöz terapinin nasıl uygulandığını şöyle anlatıyor: “Terapi sırasında çocuk bilgisayardan kulaklık aracılığıyla ritmik olarak bir ses dizisi duyuyor. Duyduğu bu sesleri elleri ve ayaklarıyla takip etmesi gerekiyor, biz de bunu ölçülüyoruz. Amaç çocuğun ritmik olarak gelen bu ses dizisinin temposuna en yüksek düzeyde eşlik edebilmesi. Tabii bu sırada çocuğa görsel ve işitsel ipuçları da veriliyor. Terapi sonunda ise çocuğun daha sık tempoda, uzun süre ve alçak sesle, daha az ipucuyla uyumunu artırmasını göz önünde alınıyor.”
Yetişkinler de yararlanabilir
İNTERAKTİF metronom terapinin yetişkinlere de uygulanabildiğini anlatan Bengi Keskin “Otizm, hiperaktivite, konsantrasyon bozukluğu gibi problemler yaşamıyor olsanız bile bu yönteme başvurabilirsiniz. Çünkü organizasyon ve oto-kontrol becerilerini geliştirmek, sportif performansını arttırmak, akademik ve motor becerilerini geliştirmek isteyen herkes bu terapiden yararlanabilir. Bu sizin dikkatinizi ölçen bir terapi” diyor.