D vitamini hasarlı kalp hücrelerini onarıyor

Yeni bir araştırma göre D vitamininin halihazırda hasar görmüş kalp hücrelerini onararak kalbi yenileyebildiği bulundu.


Yeni bir araştırma göre D vitamininin halihazırda hasar görmüş kalp hücrelerini onararak kalbi yenileyebildiği bulundu. Bunun kardiyovasküler hastalıklardan korunmada en ucuz ve en etkili koruyucu tedavi şekli olabileceği tartışılıyor. D vitamini eksikliği kalp krizi yaratmıyor ama kalp krizi riskini arttırabiliyor. 

Zayıflamak için başvuran herkeste kanda D vitamini düzeyinin düşük olduğunu görüyorum. Neden diye sorguladığımızda güneşi daha çok alan ülkemizde doğru güneş ışığından yararlanılamadığından D vitamin eksikliği de yaygın görülen bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Ve fark ediyorum ki D vitamini düşük düzeyde olan kişiler tespit edildiğinde doktorlarının planladığı D vitamini de doğru kullanılmıyor.

Damla veriliyor ampul alıyor, ampul veriyor hap alıyor. Doğru doz kullanılmadığı için de D vitamini yeterli normal düzeylere ulaşamıyor. Ayrıca gereğinden fazla kullanıp daha çok D vitaminini vücuda alarak eksikliği hızla düzeltirim diye düşünüyor. D vitamininin yetersizliği kadar aşırı dozda alımının da sağlığa zararlı olabileceğini düşünülmeden gelişigüzel kullanılıyor. 

Diğer önemli bir husus da D vitamin düzeyi düşük olan birçok kişinin “Ben D vitamini almasam bunu yiyeceklerle düzeltsem olur mu?” sorusu da sıkça sorulan önemli bir konu. Açıkça söylemek gerekirse günlük D vitamini gereksinimini yiyeceklerle karşılamak imkansız. Bu nedenle mutlaka doğru güneş ışığından yararlanma veya doğru desteği kullanmak şart. Çünkü D vitamini iskelet sisteminin gelişimi için en önemli vitamin.



D vitamini çocuklarda büyüyen kemik dokusu, erişkinlerde kemiğin yeniden yapımı hatta kemik yoğunluğunun korunması için gerekli kalsiyum ve fosfor düzeylerinin dengede olmasını sağlar.

D vitamininin eksikliğinde kemik yoğunluğunda zamanla azalma, osteoporoz, kalça kemiği kırılmalarının asıl nedeni olması dışında diyabet, hipertansiyon, kolon, meme gibi kanser türleri ve otoimmün sistem hastalıkları ile yakından ilişkili olduğunu da unutmamak gerekiyor. Hatta yeni bilimsel veriler İrritabl Bağırsak Hastalıkları olan kişilerde D vitamin desteğinin hastalığa bağlı semptomlarda iyileşme sağlayabileceği için yakından D vitamin düzeyinin kanda takibini de önermektedir.

Genel-Sağlık Haberleri

Türkiye'de Sigara Kullanan Kadın Sayısı Artıyor
Ölen bir insanın beyin aktivitelerini ilk kez görüntüledi
TPD de Çağrıya Katıldı: Tedirgin Olma Aşı Ol!
Karantina Çocukların Uzağı Görmesini Olumsuz Etkiledi
Google'dan cilt hastalıklarını tespit eden yapay zeka