Çölyak ve Fenilketonuri Hastalarını Yalnız Bırakmadı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Halk ekmek A.Ş., Çölyak ve Fenilketonuri hastalarını Ramazan Bayramı’nda beş yıldır olduğu gibi yine yalnız bırakmadı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştirak şirketlerinden İstanbul Halk Ekmek sosyal sorumluluk misyonuna uygun olarak Çölyak, Fenilketonuri ve Otizm hastalarının bayram sevincini yine paylaştı. Çölyak, Fenilketonuri ve Otizm hastalarının yerli glutensiz besin üretimi olmaması nedeniyle ithal ve pahalı ürünlere muhtaç olduğunu fark ederek 2000 yılında Glutensiz Ekmek üreten İstanbul Halk Ekmek, Ekim 2005 yılında da glutensiz karışım (miks) üretimini gerçekleştirmişti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir TOPBAŞ’ın talimatı ile Halk Ekmek bir gelenek haline getirdiği hediye paketlerini bu yılda Çölyak, Fenilketonuri ve Otizm hastalarına göndererek, onlara farklı bir bayram yaşatmayı amaçlıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın üretimi kamuoyuna duyurmak amacıyla 2005 yılında gerçekleştirdiği basın toplantısında, Çölyak, Fenilketonuri ve Otizm hastası çocuklara bayram için Glutensiz Çikolata sözü vermişti. Başkan Kadir Topbaş’ın çocuklara verdiği sözün gereği olarak İstanbul Halk Ekmek, Çölyak, Fenilketonuri ve Otizm hastalarına Glutensiz Nişastalı Karışım (GNK), Hamburger, Grissini, Kurabiye, Çikolata ve Gofretten oluşan hediye paketlerinin dağıtımını bayram öncesinde gerçekleştirdi. Gönderilen hediye paketleri; İstanbul, Bursa, Ankara, Antalya, Konya, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Yalova, İzmir,  Kocaeli, Tekirdağ ve Erzurum gibi iller başta olmak üzere Türkiye genelindeki hastalara Yurtiçi Kargo ile ücretsiz olarak ulaştırıldı.



İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş; amaçlarının sağlıklı ve zengin beslenme konusunda sıkıntı yaşayan hastaların sorunlarını gidermek olduğunu söyledi.

ÇÖLYAK HASTALIĞI NEDİR?

Günümüzdeki yorumuyla ilk kez 1888’de tanımlanan Çölyak hastalığı (glutene duyarlı ince bağırsak hastalığı), genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimi sonucu ortaya çıkan, immunolojik ve multifaktöriyel bir hastalıktır. Genetik olarak yatkın bireylerin gluten içeren buğday, arpa, çavdar ve yulaflı gıdaları almaları, yaşamın herhangi bir anında, önemli bir sağlık sorunu oluşturmaktadır. Bu nedenle, çölyak bir çocukluk çağı hastalığı değildir. Glutenli gıdanın ilk verildiği günlerde başlayabileceği gibi 80 yaşında bile bilinmeyen nedenlerle aniden ortaya çıkabilir. Çölyaklı bireyler çok silik klinik tablolardan ölüme kadar değişen geniş bir yelpazede karşımıza çıkmaktadır. Tanı gecikmesi; boy kısalığı, bağırsak kanseri, kemik erimesi, diyabet gibi farklı hastalıklara yol açabilmektedir. Bu hastalığın tek tedavi yöntemi yaşam boyu glutensiz beslenmektir. İlaç tedavisi yoktur. Kuralına uygun bir diyet normal sürede ve sağlıklı bir yaşam sağlamaktadır. Çölyaklı bireyler için tanı konma aşamasında tıp camiası, tanıdan sonra ise gıda sektörü çok önemli ve yaşamsal roller üstlenmektedir. Çölyak hastalığı günümüzde, dünyada en sık görülen kronik hastalıklardan biri olarak kabul edilmektedir. Ülkemizde sıklığı ile ilgili yeterli çalışma yoktur, ancak tıp çevrelerimizce 300-500’de b,1 olduğu tahmin edilmektedir.


FENİLKETONURİ HASTALIĞI NEDİR?

Kalıtım yolu ile geçen ve ilerleyici zeka ve gelişim geriliği yapan bir metabolizma hastalığıdır. Dünyada görülme sıklığı 1:10.000’dir. Fenilketonurinin dünyada en çok görüldüğü ülke Türkiye’dir. Hastalığın Türkiye’deki görülme sıklığı 1:4.000’dir. Türkiye’de yılda yaklaşık 350-400 bebek fenilketonurli olarak doğmaktadır. Yeni doğan bebeklerde topuktan alınan bir damla kan ile bu hastalığa erken teşhis konulabilmektedir. Erken teşhis konulan bebeklere fenilalanin amino asidi yönünden fakir diyet verilirse zeka geriliği tamamen önlenebilmektedir. Bu hastalığın yeni doğan döneminde taranması zorunludur ve tarama bütün Türkiye’yi kapsayacak şekilde organize edilmiştir. Bu hastaların tedavisindeki en önemli sorun fenilalanin yönünden fakir proteinli gıdaların çok pahalı olmasıdır.

Yaşam Haberleri

Şizofreni Hastalığına Yakalanan Ünlüler
Radyo Trafik'e Yeni Transfer
Evlerde Beslenen Kuşlar Alerjik Reaksiyona Neden Olabilir
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Pandemiden 2021 için dersler çıkarılmalı”