Fiziksel ve ruhsal açıdan yararlı olan açık hava, özellikle yaz mevsiminde çocuklar için birçok tehlikenin de kapısını aralıyor. Çocukların başta güneş olmak üzere dış etkenlerden zarar görmemesi için de bir takım önlemlerin alınması gerekiyor.Memorial Ataşehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Özlen Kaya Çardak güneşin çocuklar üzerindeki zararlı etkileri ve korunma yolları hakkında bilgi verdi.
İnce giysi ve şapka giydirin
Yaz aylarında çocuklara pamuklu, ince giysiler giydirilmelidir. Terleme ihtimalleri yüksek olduğu için sık üst değişimi yapılmalıdır. Gün içinde ısı değişimlerinden etkilenmemesi için ince pamuklu kumaşlardan kat kat giydirilip, gün içinde hava ısındıkça katlar eksiltilmelidir. 1 yaş altındaki bebekler, özellikle baş bölgesinden çok terleyebilir. Bunun için üşür korkusuyla kalın şapkalar kullanılmamalıdır. Sadece rüzgarı engelleyen pamuklu şapkalar tercih edilmelidir. Bebek giysilerinde sentetik, terleten kumaşlar tercih edilmemelidir.
Otomobil içinde uzun süre bırakmayın
Giysiler kadar bebek arabası ve oto koltuk kumaşlarının da terletebileceği unutulmamalıdır. Özellikle araç içinde güneş vurduğu zaman, oto koltuğundaki çocuğun üstü pamuklu, ince bile olsa çok terleyebilir. Çocuklar, güneşin vurduğu bir araç içinde uzun süre bırakılmamalıdır. Dışarıda ısı 30 derece iken pencereleri kapalı ve güneş vuran bir araç içinde ısı, 40 derecelere kadar artar ve özellikle 1 yaş altı bebekler için bu ısı tehlikeli sonuçlar doğurabilir.
Güneş çarpmasında bol su içirin
Çocukların yaz aylarında uzun süre güneş altında kalması sonucunda güneş çarpmaları görülebilir. Bu durumda çocuklarda ateş yüksekliği ve halsizlik ortaya çıkabilir. Terleme sonucu sıvı kaybı oluşur ve güneş çarpması olan çocuğun sıvı ihtiyacı artar. Çocuğa su içirilmeli, vücut sıcaklığı normalin üzerindeyse de ateş düşürücü ilaçlar verilmelidir.
Anne sütü alan bebeklere su vermeyin
Yaz mevsiminde çocukların da sıvı ihtiyacı artar. 18 ay altındaki bebeklerde yaz döneminde anne sütüne devam edilmesi önemlidir. 0-6 ay sadece anne sütü ile beslenen bebeklere, 6. aydan sonra ek gıdalar verilebilir. Anne sütü, ek gıdalarla birlikte 2 yaşına kadar verilmeye devam edilmelidir. Sıcak havalarda su içmek istemeyen bebekler eğer anne sütü alıyorlarsa sıvı ihtiyaçlarını karşılanmış olurlar. Yaz dönemi ishal ve benzeri enfeksiyonların da arttığı dönemdir. Anne sütü alan bebeklerin daha az ishal olduğu ve olsa bile ishallerinin daha kısa sürdüğü bilinmektedir.
Vitamin takviyesi yerine taze meyve yedirin
Yaz dönemi taze meyve ve sebzelerin daha kolay ulaşıldığı bir mevsimdir. Çocukların bu dönemde bol meyve ve sebze tüketmesi önemlidir. Düzenli meyve ve sebze tüketen çocukların yaz döneminde vitamin şurup içmesine gerek yoktur. Yaz aylarında vücudun ihtiyacı olan D Vitamini de güneşten alınmaktadır.
1 yaş altı bebeklere 50 faktör koruyucu sürün
Güneşin çok dik gelmediği öğle saatleri haricinde çocukların güneşten yararlanması gerekir. Özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında güneşin zararlı etkileri maksimum düzeye çıkacağı için güneşe çıkmadan önce çocuklara güneş koruyucu kremler sürülmelidir. Çok açık tenli, renkli gözlü çocuklarda ve 1 yaş altı bebeklerde 50 faktör ve üzeri güneş kremler kullanılabilir. Ten rengi koyu olan esmer çocuklarda 30 faktörlü güneş kremi yeterlidir. Güneş kremi seçerken mineral filtre içermesi ve alerji yapmayacak özellikte olmasına; yani hipoalerjenik olmasına dikkat edilmelidir. Güneş kremleri kuru cilde, güneşe çıkmadan 20-25 dakika önce sürülmelidir.