Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi, Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Ramazan Canural, çocuklarda görülen iştahsızlığın bir hastalık habercisi olabileceğini söyledi.
Başhekim Canural, çocukların büyüme ve gelişmesinde beslenme alışkanlıklarının önemsenmesi gerektiğini ifade etti. Canural, çocuklarda büyüme ve iştahsızlığın hemen hemen tüm anne babaların sıkça karşılaştıkları bir sorun olduğunu belirterek, “İştahsızlık, normal ihtiyacı karşılamak için gerekli olan gıdanın alınamaması halidir. Vücudun günlük hareketler için gerekli olan enerjinin alınması dışında, çocuklarda büyüme ve gelişme için de lazım olan kalorinin alınması gerekir. Bu da dengeli ve düzenli beslenme ile mümkün” dedi.
Çocuk beslenme alışkanlığını ilk 2 yıl içinde kazanır
Uzman doktor, bebeklik çağında ilk aylarda dengeli ve düzenli beslenmenin, günde 8- 10 öğün anne sütü emme anlamına geldiğini ve bu öğün sayısının giderek azaldığını, 1 yaşında 4- 5 öğüne indiğini söyledi. Bir çocuğa beslenme alışkanlığının, ilk 2 yıl içinde kazandırıldığını kaydeden Uzm. Dr. Canural, şunları söyledi:
“Çocuğun beslenme alışkanlığı kazanmasında en büyük rol anneye düşüyor. Bu dönemde yemek yemeye alıştırılamayan bebek ileride de aileye problemler yaşatabiliyor. Çocuğun gelişigüzel yemek yeme alışkanlığı, iştahsızlığın başlıca nedenini oluşturuyor. İştahsızlık, her zaman önemli olmakla birlikte, çocuğun büyüme ve gelişmesini tamamlayıncaya kadar sağlık açısından daha da önem taşıyor.”
İştahsızlığın hastalık habercisi olabileceğini belirten Uzm. Dr. Ramazan Canural, “Hem bedensel hem de ruhsal hastalıklarda iştahsızlık görülebilir. İştahsızlık beyindeki bir sorun, mide, bağırsak veya hormonlardaki bir bozukluk, anemi denilen kansızlık hali, bazı vitamin ve mineral eksiklikleri, bağırsak parazitleri, karaciğer ve böbrek hastalıkları, kanserler, metabolik hastalıklar, psikolojik hastalıklar ya da çocuklarda sık rastlanan reflü gibi önemli bir hastalığın belirtisi olabilir. Nedeni tespit edildikten sonra mutlaka tedavi edilmesi gerekir” diye konuştu.
Ramazan ÇETİN / DHA