Çocuklarda Teknoloji Bağımlılığını Dengede Tutmanın 10 Yolu

Çocuğunuz teknoloji bağımlısı ise üzülmeyin

Teknolojinin denetimsiz ve aşırı kullanıldığında çocuklar üzerinde zararları olabileceğini kaydeden Arya Akademi kurucusu, Eğitmen ve Danışman Gülay Savaş, “Teknoloji akıllıca kullanıldığında, inanılmaz bir bilgi ve gelişme kaynağıdır.

Fakat denetimsiz ve aşırı kullanıldığında ise, çocuklarımız üzerinde birtakım zararları olmaktadır” dedi. 
 
‘-Ebeveyn olarakbağımlı hale gelmişçocuklarımıza, teknolojiyiyasaklamalımıyız?’ diyesoruyöneltenGülay Savaş, çocuklardateknolojibağımlılığınıdengelemenin 10 altınkuralınıaçıkladı: 
 
1-Öncelikle çocuğun, her gün bilgisayara ayırdığı zaman belirlenmelidir ve bu konuda bir anlaşma yapılmalıdır. Bu süre, okulöncesi çocuklarda bir saatten, ilköğretim dönemi çocuklarında ise iki saatten fazla olmamalıdır. 
 
2-Ebeveynler (anne-babalar); çocuklarını teknoloji dünyasında sağlıklı sekildeyönlendirmek ve onları denetleyebilmek için bilgisayar ile internet hakkında bilgi edinmelidir vekullanmaktan çekinmemelidir.
 
3-Ebeveynler, çocuklarından,kullandıkları bilgisayarı, program ve oyunları, kendilerine öğretmelerini ve açıklamalarını isteyebilirler. Anne ve babasındandaha çok bildiğini düşünmek, çocuk üzerinde olumlu bir etki yaratacaktır.
 
4-Aşırı kullanımıengellemeninenkolayyollarındanbirisi,bilgisayarıortakçalısmaodasıgibiyetişkinlerin detakipedebilecekleribiryerekoymaktangeçecektir.

Aileiçindebirdenfazlabirey,aynıbilgisayarıkullanırsa,çocuksırasınıbeklemegibisosyalbecerilerini de geliştirecektir. Bununyanısıra,ebevenler tarafından, çocuğunbilgisayar ve internetihangiamaçlakullandığıda bilinmelidir ve chat arkadaşları gibi konular hakkındabilgitoplanmalıdır.  
 
5-Anne-babanın bilgisayardünyasıüzerindekihakimiyetiartarsa, çocuklarlabirlikteoyunoynayabilirler.Program ve oyunlarıniçeriklerinide denetleyebilirler. Böyleceçocukları, eğitimseldeğerleriçerenoyunlarayönlendirebilirler. Bilgisayaroyunlarınınseçiminde,çocuğayardımcıolarakyaş ve gelişimine uygun, siddetiçermeyenprogramlarseçilmelidir.
 
6-Nitekim 3-5 yaşdönemindekiçocuklariçinanımsama, gruplandırma, göz-el koordinasyonunailişkingörevleriçerenprogramlar, 6-8 yaşiçinokuma, yazma, mantıkyürütmeyleilgilietkinlikler, 9-12 yaşiçinsoyutkavramlar, ileridüzeydesorunçözmeyiiçerenmateryallerinseçilmesifaydalıolacaktır. 
 
7-İlkokul, ortaokul ve lise dönemlerindeki çocukların, derslerine de katkı sağlayacak web üzerindeki interaktif eğitim programları veya DVD’leri faydalıdır. Özellikle, bir de yabancı dil de olursa, kelime hazinelerini ve yabancı dil bilgilerini geliştirirler.
 
8-Anne-babalar uygunsuzsitelere, bilgilereulaşmanınönlenebileceği,denetimsistemlerihakkında da bilgiedinebilir. Örnek: Filtreleme seçenekleri gibi…
 
9-Ana-babalar, bilgisayarkullanımınailişkinuygulayamayacaklarıkurallarkoymamalıdır; “-Bu kötüalışkanlıktanvazgeç!” veya “-Okuldönemiboyuncabilgisayarıyasaklıyorum” diyesöylenmemelidir.
 
10-Unutmayın ki; yetişkinlerin doğru yönlendirme ve mantıklı sınırlandırmaları ile kullanılan bilgisayarın, çocukların gelişimi üzerinde pek çok olumlu etkisi de bulunmaktadır.

Çocuklar; oynayarak, spor yaparak, resim yaparak, hayal gücünü kullanarak, iletişim becerilerini geliştirerek, beynin sol ve sağ taraflarını entegre eder ve geliştirirler. Ayrıca  ebeveynler, çocuklarını farklı etkinliklere de (spor veya sanat) yönlendirerek, onlara yardımcı olmalıdır ve birlikte eğlenmek için fırsat yaratmalıdırlar.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri