EMZİK VEYA PARMAK…DURDURMAK YA DA DURDURMAMAK!
Çevrenizden bir sürü ses çıkıyor, “Bebeğiniz parmağını emmesin şöyle olur, böyle olur. Aaaa emzik emmesin, şöyle zararlı böyle zararlı” veya tam tersi “Bırak emsin yavrucak, ne olacak ki?”
Peki siz ne yapacaksınız?
Etiler Memorial Polikliniği Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Gökhan Mamur, “Çocuklarda emzik ve parmak emme alışkanlığı” hakkında bilgi verdi ve ailelere tavsiyede bulundu.
BEBEĞİNİZİ 2 YAŞINDAN SONRA BU ALIŞKANLIĞINDAN VAZGEÇİRİN
Emme yenidoğanlar için en doğal reflekstir ve bu olmadan hayatta kalmaları mümkün değildir. Beslenmenin haricinde emme duygusu bebeğinize güven verir.
Emzik veya biberon, yaşamın ilk 4-6 haftası önerilmez çünkü bebeğiniz “meme şaşkınlığı” yaşayabilir. Meme şaşkınlığı, annenin göğüs ucu ile emzik veya biberon ucu arasındaki yapı farkı nedeniyle, bebeğin yalnızca göğüs ucunu emmeye çalışma haline denir. Oysa bebek, göğüste “areola”adı verilen geniş kahverengi alanı emmelidir. İlk 4-6 hafta sonra emzik verilebilir. Özellikle anne memesinden hiçbir şekilde vazgeçemeyen ve annelerinin istirahat etmesini ciddi boyutta engelleyen bebekler için (unutmayın anne sağlıklı olacak ki bebeğine sağlıklı bakabilsin) böyle bir uygulama denemek isteseniz bile, 6-7 aylık olana kadar bebeğiniz emziği istemeyebilir.
EMME DUYGUSU BEBEĞİNİZE GÜVEN VERİR
Üçüncü ay civarında bebeğiniz yavaş yavaş parmaklarını ağzına götürmeye başlar. İlk başlarda belki bir iki parmağını, zaman ilerledikçe bir veya her iki elini de ağzına sokmaya çalıştığını göreceksiniz. Hatta bazen öğürür veya kendilerini kustururlar. Bu duruma biz “el ve ağız keşif dönemi” deriz ve son derece doğal bir aşamadır. Bebeğiniz elini emdikçe rahatlar ve yakaladığı her şeyi ağzına götürür. Bunu yapınca aklından “aaa ne güzel ellerim var, ağzım var” diyor olabilir ve ağzına götürdüğü nesneleri de bu şekilde tanımlar. Salyasının çok arttığını fark edersiniz ve hatta “acaba diş mi çıkartıyor?” diye aklınızdan geçer veya çevrenizden duyarsınız.
Böylelikle bebeğiniz parmak veya emzik emmeye başlayabilir ve bunu bir alışkanlık haline getirebilir. Bu durumun zarar ve faydalarına bir göz atalım.
Faydalar:
- Bebeğinizi rahatlatır
- Annenin istirahat etmesine fırsat verir
Zararları:
- İki yaşından sonraki döneme kadar devam ederse kalıcı diş, damak ve parmak bozukluklarına yol açabilir.
Dolayısıyla parmak veya emzik emme, iki yaşına kadar geri dönüşümlü değişikliklere yol açabilse de bu dönemde zararı yoktur hatta faydaları dahi vardır.
Eğer çocuğunuz iki yaşına yaklaşıyor ve bu alışkanlığından vazgeçemediyse, vazgeçirmek için şu yöntemleri deneyebilirsiniz:
- Bir emzik hariç hepsini atın. Elinizde kalan emziğin ucunu her gün 3-4 milimetre kesin. Yavaş yavaş emzik zevksiz bir hal alacaktır ve sonunda emecek bir şey kalmayacaktır.
- Çocuğunuzun rızasıyla emdiği parmağını flaster ile orta kalınlıkta bantlayın. Flaster allerjisi yoksa bunu yapabilirsiniz ve kızarıklık gelişirse kullanımı kısıtlayın. Zamanla parmağını emmesi zevksiz bir hal alacaktır.
Çoğu zaman çocuklarımız kendiliğinden emme alışkanlıklarından bir iki yaşlarına gelene kadar vazgeçerler. Ortada endileşenecek bir durum yoktur. Bu konu çoğu zaman herhangi bir sorun yaratmayacaktır.